Linkovi

Novi pad sloboda širom sveta


Fridom Haus je saopštio da je nivo sveobuhvatne slobode u padu osmu godinu uzastopno, jer 60 odsto svetske populacije živi u zemljama koje su samo delimično slobodne ili nisu uopšte slobodne.

Građanske slobode širom sveta pretrpele su prošle godine još jedan udarac. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Fridom haus, sa sedištem ovde u Vašingtonu, objavila je svoj godišnji izveštaj „Slobode u svetu 2014“, u kojem autori upozoravaju na ozbiljna nazadovanja u toj oblasti u nekim od najuticajnijih zemalja sveta.

Možda pad sloboda nigde nije bio tako evidentan kao u Egiptu, gde su posle gnevnih demonstracija usledili vojni puč i progon disidenata. Autor ovogodišnjeg izveštaja Fridom hausa Arč Pedington kaže da Egipat nije bio usamljen u tome.

„U ovom trenutku lideri autoritarnih zajednica su više samouvereni i arogantni nego što je bio slučaj u prošlosti i postoji neka vrsta labave koalicije, saveza represivnih zemalja“.

Fridom haus je ocenio 195 zemalja i 14 teritorija na osnovu političkih prava i građanskih sloboda. Utvrđeno je da je nivo sveobuhvatne slobode u padu osmu godinu uzastopno, jer 60 odsto svetske populacije - gotovo 4,3 milijarde ljudi – živi u zemljama koje su samo delimično slobodne ili nisu uopšte slobodne.

Politička elita ne mora uvek da koristi nasilje. Oni ne moraju da poređaju ljude uz zid, a da istovremeno budu u stanju da kontrolišu politiku i marginalizuju političku opoziciju“.

Gotovo nijedan region nije gore ocenjen od Evroazije, koja se smatra jednim od najrepresivnijih delova sveta zbog intenzivnijeg sudskog gonjenja manjina, poput homoseksualaca, u Rusiji, domaćinu zimske Olimpijade i napada ne slobodu medija u Ukrajini.

Sve u svemu 78 odsto stanovnika tog regiona živi u zemljama koje su ocenjene kao „neslobodne“, dok 22 odsto njih žive u zemljama ocenjenim kao „delimično slobodne“.

Evropa je i dalje među najslobodnijim regionima sveta, jer 14 odsto njenih stanovnika živi u zemljama koje su bar delimično slobodne, dok drugih 86 osto živi u zemljama koje su rangirane kao slobodne.

Od zemalja Bliskog istoka, Sirija je rangirana među 10 najgorih – ili najmanje slobodnih zemalja sveta - s tim da 83 odsto stanovnika čitavog tog regiona živi u zemljama koje su ocenjene kao „ne-slobodne“.

Kada je reč o azijsko-pacifičkom region u izveštaju je navedeno da je Kina bila još manje tolerantna 2013. Sve u svemu 43 odsto populacije u tom regionu živi u zemljama koje se smatraju „ne-slobodnim“.

U Africi, 35 odsto stanovništva regiona živi u zemljama koje su rangirane kao „ne-slobodne“.

A kada je reč o Sjedinjenim Državama, one su i dalje medju najslobodnijim zamljama sveta. Međutim, Fridom haus navodi da postoji razlog da se Vašington zabrine. Predsednik Fridom hausa Dejvid Krejmer navodi:

„Kada su slobode u padu, to sugeriše da postoji manje stabilnih zemalja, što znači manje pouzdanih partnera“.

Fridom haus ukazuje da su demokratije, posebno SAD, pogođene sumnjom u sebe same, nesposobne ili nevoljne da preduzmu akciju –pomanjkanje napretka na Bliskom istoku je najbolji primer za to. Dejvid Šenker sa Vašingtonskog instituta kaže:

„Javnost SAD nije uopšte zainteresovana za veći angažman na Bliskom istoku, pa čak ni u finansijskom ili diplomatskom smislu. To smo primetili u anketama. Oni su više fokusirani na unutrašnja pitanja“.

Zbog toga se oni koji tragaju za slobodom, pitaju kome da se oobrate za pomoć.
XS
SM
MD
LG