Linkovi

Pad sloboda u svetu 10 godina zaredom


Aerodrom u Kandaharu (arhiva)
Aerodrom u Kandaharu (arhiva)

Globalni ekonomski pad i strah od društvenih nemira uzrokovali su porast političke represije autoritarnih režima u 2015. - objavljeno je u godišnjem izveštaju nevladine organizacije „Fridom haus“ o slobodama u zemljama širom sveta.

Zbog građanskog rata u Siriji i nestabilnosti širom Bliskog istoka, zemlje tog regiona proglašene su za neke od najmanje slobodnih na svetu.

U izveštaju “Fridom hausa” za 2015. godinu navodi se da je u 72 zemlje došlo do konflikata, političkih i ekonomskih problema, što znači da je zabeležen pad sloboda u svetu desetu godinu zaredom.

“Primetili smo to u raznim slobodama - slobode okupljanja, udruživanja, vladavine prava, nezavisnosti sudova, zaista u svim oblastima je došlo do pogoršanja”, kaže Vanesa Taker iz "Fridom hausa".

Istraživači nevladine organizacije sa sedištem u Vašingtonu označili su 50 zemalja kao teroritorije koje nisu slobodne. Najgora kršenja sloboda, prema izveštaju, počinile su zemlje poput Sirije. Na listi su se još našli i kineska autonomna oblast Tibet, Somalija, Severna Koreja, Uzbekistan i Eritreja.

U izveštaju se ističe da su slobode stanovnika tih oblasti ozbiljno nazadovale s obzirom da su se diktatori obrušili na aktiviste za ljudska prava i druge kritičare njihovih autoritarnih režima.

Ipak, Bliski istok i severna Afrika dobili su najlošije ocene.

“Zaključili smo, pogotovo na Bliskom istoku, da mnogi višegodišnji lideri koji su na vlasti, i u nekim slučajevima se smatraju zapadnim saveznicima, zapravo nisu stabilni partneri. A ako nastavljate da se dugoročno kladite na njih, verujem da je to vrlo loše uložen novac”, ističe Taker.

“Fridom haus” kaže da je i u demokratskim zemljama opao nivo građanskih sloboda zbog terorističkih napada i istorijskog priliva migranata.

“Veoma je važno da zemlje koje se suočavaju sa najvećim izazovima, što su skoro sve zemlje kada govorimo o talasu migracije - nastave da balansiraju između državne obaveze da se zaštite civili, i zaštite nacionalnih interesa uz očuvanje osnovnih sloboda”, objašnjava Taker.

Zemlje koje “Fridom haus” negativno ocenjuje često odbacuju ocene te organizaciju, pa je tako Rusija nazvala grupu pristrasnom, optuživši je da služi američkim interesima.

U izveštaju za proteklu godinu takođe je zabeležen napredak u nastojanjima da se uspostave veće slobode, a kao pozitivan primer navedena je Južna Amerika.

“Jedna važna oblast bila je Južna Amerika. U poslednjih pet do deset godina smo videli ugrožavanje mnogih osnovnih prava, ali taj trend se sada donekle popravlja”, kaže Taker.

Izveštaj “Fridom hausa” zaključuje da je najbitniji pad sloboda u svetu u poslednjih deset godina zabeležen u oblastima slobode izražavanja i vladavine prava.

XS
SM
MD
LG