Linkovi

Fridom Haus: Nazadovanje češće od napretka


Fridom Haus: Nazadovanje češće od napretka
Fridom Haus: Nazadovanje češće od napretka

Srbija je u godišnjem izveštaju „Fridom hausa“, organizacije koja prati stanje građanskih sloboda u svetu, dobila oznaku „slobodna zemlja“ zajedno sa Crnom Gorom i Hrvatskom, dok su susedne Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija označene kao „delimično slobodne“.

Na skali od jedan do sedam, na kojoj je jedan najbolja ocena, Srbija je kao i prošle godine dobila dvojku i u kategoriji političkih prava i građanskih sloboda.

Crna Gora je takođe zadržala identičan status kao i 2010. sa ocenom 3 iz političkih prava i 2 iz građanskih sloboda, a nepromenjeno stanje je i u Hrvatskoj, koja ima 1 iz političkih prava i 2 iz građanskih sloboda. Kosovo, Bosna i Hercegovina i Makedonija našle su se među 60 delimično slobodnih zemalja sveta.

U godišnjem izveštaju „Fridom hausa“ za 2011. ocenjuje se da je broj zemalja u kojima opadaju slobode nešto veći od onih u kojima raste stepen slobode, što je šesta uzastopna godina u kojoj se beleži isti trend. Među zemljama u kojima je zabeležen najveći pad sloboda su Južna Afrika, i dve evropske zemlje: Ukrajina i Mađarska.

Organizacija takođe beleži da Arapsko proleće tokom 2011. predstavlja najveći izazov za svetske represivne režime još od pada Sovjetskog saveza, kao i da je taj pokret poslužio mnogima kao inspiracija.

U izveštaju se još ističe da je promena režima u Tunisu najveći pomak ka slobodnom demokratskom društvu još od 1972. kada je „Fridom haus“ počeo sa objavljivanjem izveštaja o građanskim pravima i slobodama.

Međutim, prema objavljenim podacima, svet se na globalnom nivou ipak pomerio korak bliže ka autoritarnom režimu. Sjedinjene Države su se kao i proteklih godina našle među najslobodnijim zemljama, mada je zabeležen porast izolacionističkog raspoloženja.

U rangu zemalja koje nisu slobodne nalaze se i Rusija, Avganistan, Azerbejdžan, Irak, Iran, Kazahstan i drugi, dok su kao najgore u pogledu političkih prava i građanskih sloboda ocenjene Eritreja, Gvineja, Severna Koreja, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Sirija, Turkmenistan, Uzbekistan i Tibet.

Nevladina organizacija, "Fridom haus" sastavlja godišnje izveštaje o stanju sloboda, između ostalog na osnovu informacija o slobodnim izborima, višestranačkoj demokratiji, vladavini prava i jednakosti u mogućnostima.

XS
SM
MD
LG