Linkovi

Fridom haus: Pandemija izgovor za gušenje slobode na internetu


Vlade širom sveta iskoristile su pandemiju korona virusa kao pokriće za uvođenje restriktivnijeg online nadzora, za prikupljanje podataka, cenzuru kritičnog govora i izgradnju novih tehnoloških sistema društvene kontrole, navodi organizacija Freedom House (FH) u svom najnovijem izveštaju o proceni slobode na internetu (Freedom on Net, 2020).

Brzo i bez kontrole, uvođenje veštačke inteligencije i biometrijskog nadzora tokom pandemije u cilju rešavanja krize javnog zdravlja stvorilo je nove rizike za ljudska prava, upozorava Freedom House.

Internet slobode u padu su već desetu godinu za redom. U periodu od juna 2019. do maja 2020. od 65 analiziranih država, sloboda u sajber prostoru pogoršana je u 26 država. Najveći pad zabeležen je u Mjanmaru, Kirgistanu, Indiji, Ekvadoru i Nigeriji.

Zbog iznošenja kritičkih stavova ili nepovoljnih statistika i informacija tokom pandemije, u najmanje 45 država sveta zabeležena su hapšenja novinara, aktivista i drugih javnih ličnosti. Između ostalih država, takvi primeri zabeleženi su u Venecueli, Turskoj i Egiptu.

Takođe, Vlade u najmanje 28 država sveta cenzurisale su veb sajtove (websites) kao i objave na društvenim mrežama kako bi sprečile objavljivanje nepovoljnih zdravstvenih statistika, navode o korupciji ili druge sadržaje u vezi sa COVID-19, navodi FH u izveštaju.

Smartfon aplikacije za praćenje kontakata zaraženih ili kontrolu karantina primenjene su u 54 zemlje. Svega nekoliko država, pri tom, ima efikasne mehanizme koji štite lične podatke od potencijalnih zloupotreba kako od strane vlasti tako i od predstavnika privatnog sektora.

Slobode na internetu tokom pandemije (Infografika: Radio Slobodna Evropa)
Slobode na internetu tokom pandemije (Infografika: Radio Slobodna Evropa)

Ipak, nijedna država, navodi FH, nije zauzela toliko agresivan pristup krizi u javnom zdravstvu usled pandemije, kao Kina. Ova zemlja je inače već šest godina zaredom na vrhu liste država koje u najvećem obimu guše slobodu izražavanja putem interneta.

“Kineske vlasti nisu koristile tehnologiju samo za upravljanje pandemijom već su je koristile i kako bi sprečile širenje informacija o zdravlju iz nezavisnih izvora ili onih koje su u suprotnosti sa stavovima i podacima zvaničnika“, navodi se u izveštaju.

Na zloupotrebu pandemije nisu imuni ni lideri demokratski utemeljenih država. Freedom house navodi ocenjuje da su i one uvele “proizvoljne zabrane za popularne strane aplikacije, zahtevajući od vlasnika tih kompanija da podatke skladište na lokalnim serverima“.

Među, demokratski utemeljenim državama kritike Freedom House beleže i Sjedinjene Američke Države (SAD). Ova organizacija navodi da internet slobode u SAD četvrtu godinu za redom beleže nazadovanje.

“Onlajn sfera bila je preplavljena ispolitizovanim dezinformacijama, zapaljivim sadržajem i opasnim dezinformacijama, koje je nekada propagirao i sam predsednik SAD Donald Tramp”, zaključuju u FH.

Tekst je u celosti prenet sa sajta Radija Slobodna Evropa.
XS
SM
MD
LG