Linkovi

Fridom Haus imenovao "najgore medju najgorima"


Američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Fridom Haus objavila je izveštaj pod nazivom “Najgori medju najgorima 2010”, u kojoj imenuje 20 zemalja i teritorija odgovornih za najveću represiju na svetu protekle godine.

Burma, Ekvatorijalna Gvineja, i Eritreja, Libija, Severna Koreja, Somalija, Sudan, Turkmenistan, Uzbekistan u kojima se najviše krše ljudska prava i gradjanske slobode, a u društvu najgorih je i Tibet, analiziran kao teritorija. Fridom Haus ističe da su stanovnici tih zemalja izloženi snažnoj represiji i brutalnom gaženju ljudskog dostojanstva, a da su nezavisne organizacije i političke opozicione grupe zabranjene ili proganjane, te da postoji strah od odmazde zbog izražavanja nezavisnih stavova.

Na spisku Fridom Hausa nalazi se još osam država, medju kojima su Kina, Kuba, Saudijska Arabija i Belorusija, i dve teritorije (Južna Osetija i Zapadna Sahara).

Direktorka Fridom Hausa za zaštitu ljudskih prava, Pola Šrifer, ističe da se njena organizacija nada da će svojim izveštajem skrenuti pažnju na mesta gde ljudi nemaju gotovo nikakve mogućnosti da uživaju elementarna ljudska prava.

Izveštaj “Najgori medju najgorima” je pratilac godišnjeg izveštaja Fridom Hausa o stanju ljudskih prava i gradjanskih sloboda - “Sloboda u svetu 2010.”


XS
SM
MD
LG