Linkovi

Legat Frenka Lojda Rajta


Kuća Frenka Lojda Rajta Talesin Vest u Arizoni
Kuća Frenka Lojda Rajta Talesin Vest u Arizoni

Rajtov spektakularni dizajn i danas, posle tolikih godina, inspiriše posetioce.

Frenk Lojd Rajt, koji je preminuo 1959, poznat je kao otac američke arhitekture i predstavlja uzor i inspiraciju generacijama graditelja širom sveta. U saveznoj državi Arizoni, nalaze se dve glamurozne građevine. Jedna je njegova vlastita rustična zimska kuća i, možda jedna od najčuvenijih škola arhitekture na svetu, Talesin Vest, a samo pola sata vožnje dalje nalazi se hotelski kompleks inspitrisan Rajtovom arhitekturom koji svojim luksuzom ostavlja posetioce bez daha. Iz Feniksa u Arizoni javila se Šeli Šlender .

Kuća Talesin Vest je u skladu sa pustinjom koja je okružuje, grubim stenama, dramatičnim senkama i kontrastom vode.

Rajtov spektakularni dizajn i danas, posle tolikih godina, inspiriše posetioce.

“Deca moje sestre su arhitekte i mislim da su mladi inspirisani onim što je napravljeno u prošlosti.”, kaže jedna turistkinja.

Fondacija Frenka Lojda Rajta kaže da održavanje ovog nacionalnog istorijskog zdanja koje predstavlja “pustinjsko remek delo” košta više od million dolara godišnje.

Ista fondacija zadužena je i za školu arhitekture.


Studenti koriste isti arhitektonski studio u kome je Rajt projektovao, od armiranog betona, cilindrično-spiralni, njujorški muzej Gugenhajm.

Njegovi učenici, pomogli su pre pola veka u izgradnji Talesin Vesta. Iako se o ovoj kući stalno vodilo računa, direktor za očuvanje Fred Prozilo kaže da je vreme za renoviranje.


“Talesin Vest su krajem 1930-tih gradili mladi studenti, koji su učili kroz praktični rad. Rajtov moto je bio da se o uvođenju vodovoda i električnih instalacija najbolje uči ako studenti to sami instaliraju. Neke od tih instalacija su danas na izdisaju.” kaže Fred Prozilo , Direktor za očuvanje Talesin Vesta

Prozilo kaže da će se pri renoviranju u svemu striktno pridržavati originala osim u jednom od ključnih Rajtovih običaja.


“Ovo je bila njegova laboratorija i on joj je stalno menjao izgled. Rekao bi studentima - 'Mislim da bi ovo trebalo promeniti. Srušićemo ovaj zid’. Tu tradiciju menjanja i uklanjanja stvari nećemo slediti. Mi želimo da očuvamo Talesin Vest i za buduće generacije.”

Pola sata vožnje dalje nalazi se jedan od svetskih primera najluksuznijih hotelskih kompleksa na svetu. Kompleks je izgrađen pod snažnim uticajem Rajtovog dizajna. Hotel Arizona Biltmor projektovao je jedan Rajtov student. Rajt je sve vreme bio prisutan u ulozi konsultanta. I ovaj vitraž je urađen po njegovom dizajnu.

Sara Moran, direktorka za odnose sa javnošću kaže da je drugi podsetnik na Rajtov uticaj Acteška soba..

Sara Moran, ARIZONA BILTMOR
“Unaokolo možete videti kamene blokove sa uklesanim ornamentima, zlatnu tavanicu i bakarne grede. Nastojali smo da sve sačuvamo u prvobitnom stanju.” , navodi Sara Moran, Arizona Biltmor

Moran kaže da svaka lepa istorijska građevina predstavlja vremepolov i da zaslužuje da bude čuvana.
XS
SM
MD
LG