Linkovi

Francuzi i Rusi saglasni - najbolji ekonomski partner Srbije je EU


Zastava Evropske unije
Zastava Evropske unije

Evropska unija je najveći spoljnotrgovinski i investicioni partner Srbije, sa ovom činjenicom se slažu i zvaničnici iz Francuske, ali i iz Rusije. Pošto Srbija ima i dobru robnu razmenu i ekonomsku saradnju sa Ruskom Federacijom, ostaje da se vidi kako će zemlja posle eventualnog ulaska u EU nastaviti režim slobodne trgovine sa tom zemljom i da li će tako nešto uopšte biti moguće, neke su od tema kojima su se bavili predstavnici diplomatskog kora na 16. Beogradskom ekonomskom samitu.

"Srbija beleži porast investicija iz zemalja kao što su Kina i zemlje Persijskog zaliva, ali najveći procenat investicija je ipak iz EU i to u visini od 65 procenata, za razliku od pre deset godina kada je taj procenat iznosio 55 odsto od ukupnih stranih investicija jedne zemlje", kaže Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji.

Ona kaže i da ekonomije u zemljama Zapadnog Balkana uopšte nisu u lošoj pozicji i da naprotiv u nekim pokazateljima beleže bolje podatke od onih u zemljama članicama Unije. Moro navodi da je poverenje investitora poraslo i posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i posle otvaranja novih poglavlja u pregovorima sa Unijom, a da bi jako dobar faktor za ekonomiju zemlje bilo otvaranje poglavlja 5 do kraja godine, koje se odnosi na javne nabavke.

Ruski amabsador u Beogradu, Aleksandar Čepurin potvrdio je da je EU najbolji partner Srbije i da je Rusija na trećem mestu u robnoj razmeni sa Srbijom. Jednom kada Srbija pristupi Uniji ostaje da se vidi kako će zemlja nastaviti ekonomsku saradnju sa Rusijom.

"Objektivno, ovi odnosi će pretrpeti velike promene jednom kada se to desi, ali ja sam optimista i videćemo koliko će Srbija biti politički jaka u okviru Unije da se izbori za trgovinu sa Rusijom. Danas kada pogledamo EU, vidimo neke jake, male, agresivne zemlje," zaključuje Čepurin.

Srbija je ušla i u pregovore za pristupanje Evroazijskoj ekonomskoj uniji, ali Čepurin kaže da se takvi pregovori "mogu voditi godinama pre samog pristupanja."

Bivši ministar odbrane iz Austrije, Verner Faslabend rekao je da on vidi poziciju Srbije u budućnosti kao logistički centar između zemalja EU i Bliskog istoka.
"Srbija ima dobru perspektivu da postane logistički centar i za sve zemlje koje je okružuju, kao i za vezu između Evrope i Bliskog istoka, Turske. Rat jednom mora da se završi i vi bi trebalo da budete spremni ne samo u infrastrukturi železnice i puteva, već i u infrastrukturi i logistici ljudi," kaže Faslabend.

Za Srbiju bitno da "nađe zajednički jezik sa Albancima, gde god da se oni nalaze i na kojoj god da su teritoriji, jer samo tako će Srbija moći da zazuzme strateški položaj i najbolje ga iskoristi," poručio je bivši ministar na ekonomskom samitu.

XS
SM
MD
LG