Linkovi

Benoa Amon - predsednički kandidat francuskih socijalista


Benoa Amon pozdravlja pristalice nakon pobede u trci za kandidata socijalista za predsednika Francuske, u Parizu, Francuska, 29. januara 2017. (AP Photo/Francois Mori)

Socijalisti u Francuskoj izabrali su Benoa Amona, bivšeg ministra za mlade, za svog kandidata za predsednika, što će prema analitičarima, malo verovatno povećati šanse te stranke na izborima koji se održavaju u aprilu.

Sa 60 odsto preliminarno sabranih glasova u nedelju, Amon je osvojio oko 59 odsto, dok je njegov rival Mauel Vals, bivši premijer, dobio poverenje 41 odsto glasača. Ubrzo zatim, Vals je priznao poraz.

Analitičari daju Socijalističkoj partiji, oslabljenoj i podeljenoj oko široko nepopularnog Fransoa Olanda, male ili nikakve šanse da prođe prvi krug glasanja 23. aprila. Ukoliko tada niko ne osvoji 50 odsto glasova, dvoje prvoplasiranih suočiće se u drugom krugu izbora za predsednika, 7. maja.

Rane ankete govore da je Amon iza četvoro kanddata.

Amonova kandidatura i očigledan manjak entuzijazma za njegovu partiju verovatno će povećati šanse nezavisnog centriste Emanuela Markona u suočavanju sa vodećim rivalima na desnici i kranjoj desnici.

Istraživanja javnog mnjenja govore da će se kozervativac Fransis Filon, kandidat republiakanca, i predstavnica krajnje desnice Mari le Pen, verovatno suočiti u drugom krugu izbora 7. maja.

XS
SM
MD
LG