Linkovi

Početak EURO 2016 u svetlu poplava, štrajkova...


Policija u Marseju
Policija u Marseju

Poplave, štrajkovi i prijetnje od novog terorističkog napada – Evropsko prvenstvo u fudbalu počinje sutra u pregrađu Pariza, u svijetlu niza mogućih problema. Ranije ove nedelje, ukrajinska policija uhapsila je osumnjičenog za planiranje napada tokom EURO-a, upravo dok su navijači počeli da pristižu u Francusku. Međutim, raspoloženje je neočekivano dobro.

Konačno, predah od majke prirode. Posle velikih poplava u Parizu i u drugim djelovima Francuske, voda se konačno povlači… Međutim, navijači koji dolaze na Evropsko prvenstvo u fudbalu možda će ipak imati mutnu dobrodošlicu, ili će okusiti nešto po čemu je Francuska poznata – štrajkove.

Piloti kompanije Erfrans prijete da će preduzeti taj potez u subotu - dan posle početka prvenstva. Zbog štrajka željezničkih radnika, Tafik Naadži je čekao više od dana na voz od Liona do Pariza. Međutim, njegova reakcija u suštini je – se la vi…

Francuzi su poznati po tome što štrajkuju i žale se na stvari. Čekaju na velike događaje da bi zauzeli stav kako bi vlada obratila pažnju na njih. To je normalno”.

Američki turista Majkl Morales, koji navija za francuski fudbalski tim, takođe nije zabrinut.

Sve ovdje je prelijepo. Grad i dalje funkcioniše. Uživam”.

Najviše se strahuje zbog prijetnje od novog terorističkog napada poput prošlogodišnjeg u Parizu. Vlada ne prepušta ništa šansi. Produžila je vanredno stanje, i rasporedila rekordnih 90 hiljada pripadnika bezbjednosnih snaga da čuvaju stadione i mjesta gdje se okupljaju navijači.

“Naravno da moramo o tome da razmišljamo. Međutim, kada bi o tome previše mislili, niko ne bi išao na stadione”, kaže stanovnik Pariza Stivi Nzala.

Predsjednik Fransoa Oland želi da prvenstvo bude evropski festival. Uprkos svim problemima, na ulicama Pariza osjeća se slavljenička atmosfera – zbog evropskog prvenstva ili jednostavno povratka sunčanog vremena.

XS
SM
MD
LG