Linkovi

Francuska poziva Rusiju da se pridrži naporima za mir u Siriji


Francuski šef diplomatije Žan-Iv Le Drijan na konferenciji za novinare u Parizu, 14. aprila 2018.

Francuska je pozvala Rusiju da se pridruži obnovljenim mirovnim naporima posle raketnih napada zapadnih zemalja na Siriju, sa ciljem da se sirijski predsednik Bašar al Asad kazni zbog navodnog napada hemijskim oružjem. Sirijski lider, prema izveštajima, nije bio uznemiren tokom sastanka sa ruskim političarima u nedelju.

Ruski političari, koji su se u nedelju sastali sa Asadom su rekli da je on bio dobrog raspoloženja, dok je Asad citirao državne medije navodeći da su zapadni udari bili bazirani na “lažima i dezinformacijama” u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Dmitri Sabli, član donjeg doma ruskog parlamenta, koji je bio član delegacije na sastanku sa Asadom, rekao je da je sirijski lider bio pozitivan i da veruje da će napadi ujediniti njegovu zemlju.

Sirijski opozicioni aktivisti i prvi koji su stigli na lice mestu kažu da je u hemijskom napadu u Dumi, u blizini prestonice, 7. aprila ubijeno više od 40 ljudi. Nedelju dana kasnije, vlada je preuzela punu kontrolu nad tim gradom pošto je postignut dogovor o predaji pobunjenika, a u nedelju je u Dumu poslala dodatnih 5.000 vojnika.

Duma je bila poslednje uporište pobunjenika u predgrađima istočne Gute, mestu masivnih napada vladinih snaga u februaru i martu u kojima su ubijene stotine ljudi, a hiljade raseljene.

U intervjuu objavljenom u nedeljnom izdanju francuskog Žurnal Dimanš, francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan pozvao je Rusiju rekavši “trebalo bi da ujedinimo napore za promovisanje političkog procesa u Siriji koji bi omogućio izlaz iz krize”.

Francuska je nastavila regularne razgovore sa Rusijom i pored rastućih tenzija između Istoka i Zapada. Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u petak, nekoliko sati pred početak vazdušnog napada zapadnih snaga na Siriju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG