Linkovi

Rekordne poplave u Francuskoj, zatvoren i Luvr


Nabujala reka Sena
Nabujala reka Sena

Nabujala rijeka Sena u Parizu zaprijetila je i muzejima Luvr i Orsej, čiji kustosi su bili primorani da premjeste umjetnička djela iz podruma na više spratove. Vodostaj Sene porastao je na na šest metara, najviši nivo u poslednjih više od 30 godina, i mogao bi da dostigne čak 6 i po metara.

Turisti, koji su se nadali da će da vide neka od najpoznatijih umjetničkih djela u Luvru, bili su veoma razočarani kada su otkrili da je muzej zatvorio vrata zbog rasta vodostaja već nabujale rijeke Sene.

"Sjutra odlazimo, zbog čega nećemo moći da posjetimo muzej. Sledeći put, možda, ako budemo u prilici da ponovo dođemo”, kaže August, turista iz Istanbula.

Luvr i muzej Orsej su iz predostrožnosti premjestili pojedine skupocjene eksponate iz podruma na više spratove. Francuska ministarka kulture, Odri Azule rekla je novinarima da su muzeji u Parizu za sada bezbjedni, ali da treba biti na oprezu.

"Što se tiče Luvra i Orseja, sve funkcioniše dobro za sada, ali smo veoma oprezni jer ne znamo kako će vodostaj da se promijeni i postoje određena mjesta gdje mogu da budu ugrožene ostale zgrade duž rijeke Sene.”

Višednevne obilne kiše ovdje i južno od Pariza uzrokovale su poplave u kojima su poginule najmanje dvije osobe, dok su hiljade evakuisane. Sena je ranije ove nedelje probila nasip, preplavila prodavnice uz rijeku i zaustavila čuvene ture čamcima. Stanovnici su sve zabrinutiji i pričaju o rekordnoj poplavi iz 1910 godine .

"Sve što se događa je malo zastrašujuće… Ljudi pričaju o poplavi 1910. godine, a ne tako davno imali smo vježbe za poplave, kako da evakuišemo muzeje, ljude. I to se na kraju i događa.”

U predgrađu Pariza, blizu aerodrome Orli, angažovana je i vojska koja pomaže pri evakuaciji. Vlada ističe da će možda proći nekoliko nedelja prije nego što se voda povuče, te da bi mogao da bude pronađen još veći broj žrtava.

U međuvremenu, u donjoj Bavarskoj, na jugoistoku Njemačke, u toku je akcija čišćenja terena posle katastrofalnih poplava, u kojima je poginulo deset osoba. Dok traje potraga za nestalima, meteorolozi upozoravaju na nove oluje.

XS
SM
MD
LG