Linkovi

Francuska i Nemačka osuđuju razbijanje demonstracija u Moskvi


Policajci hapse demonstranta tokom mirnog protesta u centru Moksve, Rusija, 3. avgusta 2019.

Nemačka i Francuska osudile su policijsko razbijanje demonstracija u nedelju u Rusiji tokom zabranjenog opozicionog mitinga, kojom prilikom je uhapšeno na stotine ljudi.

Pariz je kritikovao "preteranu upotrebu sile" tokom druge nedelje protesta zbog isključivanja opozicionih kandidata iz procesa lokalnih izbora u Moskvi, koji se održavaju narednog meseca.

Berlin je saopštio da je akcija policija akcije u nedelju "kršenje" međunarodnih obaveza Rusije i uskraćivanje prava na fer izbore u toj zemlji.

Nemiri u nedelju bili su "preko svake mere s obzirom na mirnu prirodu protesta protiv isključivanja nezavisnih kandidata" iz procesa gradskih izbora u Moskvi, kaže nemačka vlada.

Demonstranti su se kretali duž centralnog gradskog bulevara u protesnoj šetnji zbog odbijanja zvaničnika da odobre opozicionim kandidatima da učestvuju na septembarskim izborima za gradske odbornike - što je lokalna tema koja se pretvorila u političku krizu.

Policija je saopštila da je 1.500 ljudi učestvovalo u demonstracijama.

AFP je javio o desetinama hapšenja duž rute kretanja kolone, dok je policija formirala ljudski lanac i grabila ljude nasumice.

Sobol ponovo uhapšena

Saveznica uhapšenog opozicionog lidera Alekseja Navalnija, Ljubov Sobol, koja je već tri nedelje u štrajku glađu nakon što joj je zabranjeno učešće na izborima, izvučena je iz taksija i uhapšena kada je pošla na miting.

Ona je satima kasnije izvedena pred sud gde je osuđena na kaznu od 300.000 rubalja (4.600 dolara) zbog okupljanja 15. jula i zadržana na daljem ispitivanju zbog protesta prošlog vikenda, saopštio je njen tim.

Portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova saopštilo je da Pariz "insistira na slobodi izražavanja u svim oblicima, uključujući i mirno demonstriranje i učešće na slobodnim i transparentnim izborima".

Francuska "poziva Rusiju da odmah oslobodi ljude koji su zatvoreni tokom poslednjih dana i da potvrdi svoje obaveze kao članica OEBS-a i Saveta Evrope", kaže se u saopštenju.

Berlin osuđuje "ponovljeno mešanje u zagarantovana prava na mirno okupljanje i slobodu izražavanja" kojim se "krše ruske međunarodne obaveze i snažno dovode u pitanje pravo na slobodne i fer izbore".

Nedeljna saopštenja Berlina i Pariza usledila su nakon apela od prošlog ponedeljka u kome je Moskva pozvana da oslobodi 1.400 drugih demonstranata uhapđenih nakon sličnih demonstracija 27. jula.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG