Linkovi

Deportacija Roma iz Francuske


Prijetnje francuskih vlasti su se danas počele ostvarivati. Uz opravdanje da su romski kampovi legla kriminala, prostitucije, prosjačenja i šverca, francuska policija je započela deportaciju Roma, najavljujući kako će tako rasformirati oko 200 romskih naselja.

Kako je najavila francuska vlada, danas je započela deportacija Roma u zemlje njihovog porijekla, Bugarsku i Rumuniju. Prvih stotinjak Roma je već deportovano, a u narednim sedmicama vlada u Parizu planira oko 700 Roma poslati van svojih granica, bez prava da se vrate u Francusku.

Izvori vlade tvrde da Romi odlaze dobrovoljno, uz naknadu od 300 eura za odraslu osobu i 100 eura za dijete, dok policija i zvaničnici unutrašnjih poslova, koji djeluju po naredbi predsjednika Sarkozija, potez pravdavaju uvjerenjem da su ilegalni kampovi Roma, kakvih u Francuskoj ima na stotine, izvor krijumčarenja, prostitucije, delinkvencije i eksploatacije djece prosjačenjem. Zato se planira da se oko 200 romskih kampova u Francuskoj rasformira, a Romi pošalju van granica Francuske.

To je izazvalo oštru reakciju udruženja za zaštitu ljudskih prava.

"Ovo je etnički lov, neki od koraka vlade su posebno zabrinjavajući i rasistički", kaže zvaničnik francuske Lige za zaštitu ljudskih prava, Malik Salemkur.

Danas se oglasila i Evropska komisija.

"Mi smo, naravno, veoma zabrinuti zbog bilo kakvog oblika diskriminacije. Naša politika je uvijek bila da promovišemo punu integraciju romske populacije u Evropi. Podsjećamo da su Romi, poput ostalih Evropljana, u potpunosti gradjani Evrope, da imaju pravo kretanja bilo gdje u Evropi. Mogu studirati, raditi, kao bilo ko drugi. To su njihova prava, prava koja moraju poštivati sve članice Evropske unije", kazao je portparol Komisije, Metju Njuman.

Neočekivano jasna i oštra prva reakcija Brisela upućuje na gotovo sigurne nove, konkretne korake Komisije i Savjeta, koji bi trebali podsjetiti Francusku, ali i ostale evropske članice koje se spremaju na slične korake, da su ljudska prava univerzalna i da pravo na kretanje i život ne može za jedne biti garantovano, a drugima predsjedničkom voljom, naprasno oduzeto.

XS
SM
MD
LG