Linkovi

Mali: Francuske snage potisnule pobunjenike


Pripadnici islamističkih grupa u Maliju
Pripadnici islamističkih grupa u Maliju

Francuski premijer Žan Mark Ero poručio da se francuske snage pripremaju za eventualni nalet pobunjenika na prestonicu Malija - Bamako

Francuski vazdušni napadi na Konu, ključni grad na sjeveru Malija, natjerali su na povlačenje islamske ekstremiste koji su početkom nedelje preuzeli kontrolu nad tim područjem.

Zvaničnici navode da su francuske snage potisnule pobunjenike iz Kone, 25 kilometara udaljene od Moptija, grada na krajnjem sjeveru koji je pod kontrolom vlade. Dopisnik Glasa Amerike prenosi da su desetine islamskih boraca poginule tokom operacije. U vazdušnim napadima, koji su počeli juče, poginuo je i francuski pilot, saopštio je francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian.

Ekstremistička organizacija Ansar Dine, povezana sa al-Kaidom, zaprijetila je da će se osvetiti Francuskoj zbog vazudšnih napada. Francuski premijer Žan Mark Ero u međuvremenu je poručio da se francuske snage pripremaju za eventualni nalet pobunjenika na prestonicu Malija - Bamako. Ero je dodao da će francuski vojnici ostati u tom području koliko god je potrebno, ističući da su ekstremisti odgovorni za brojna krivična djela, uključujući i otmice.

Francuska je juče objavila da je rasporedila svoje trupe u Maliju kako bi pomogla vladinim snagama. Slanje trupa u Mali odobrile su i zemlje članice Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (EKOVAS). U saopštenju EKOVAS-a navedeno je da je odluka donesena zbog "hitnosti situacije".

Francusko ministarstvo inostranih poslova prethodno je savjetovalo francuske državljane da privremeno napuste zemlju, dok je američka ambasada u Bamaku pozvala Amerikace da ne putuju u Mali. Organizacije povezane sa Al-Kaidom preuzele su kontrolu nad sjeverom zemlje ubrzo nakon što su pobunjeni vojnici zbacili s vlasti izabranog predsjednika prošlog marta.

Islamisti su u područjima pod njihovom kontrolom nametnuli oštre islamske zakone, što je naišlo na osudu organizacija za zaštitu ljudskih prava. Prelazni predsjednik zemlje, Dionkunda Traore, proglasio je vanredno stanje i pozvao se građane da pomognu u borbama.
XS
SM
MD
LG