Linkovi

Očekuje se pobeda Makronove stranke na parlamentarnim izborima u Francuskoj


Francuski predsednik Emanuel Makron vozi sa suprugom bicikl sinoć pred današnje parlamentarne izbore u Francuskoj. 10. juni, 2017.

Nova centristička tranka francuskog predsednika Emanuela Mkrona će, prema očekivanjima, osvojiti većinu u Parlamentu, ukazuju prve ankete na izlazu sa birališta, nakon današnje prve runde parlamentarnih izbora.

Makronova centristička Republika u pokretu i njeni saveznici su, kako izgleda, osvojili najveći broj glasova u ovoj prvoj rundi izbora, navodi se u podacima koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova posle delimično prebrojanih glasova nekoliko minuta posle zatvaranja biračkih mesta. Delimično prebrojavanje ne obuvhata glasove iz najvećih gradova u zemlji i u prošlosti se ponekad pokazivalo kao netačno.

Izvesni broj anketa na izlazu sa birališta, medjutim, potvrdjuje procene koje ukazuju da će Makronova stranka osvojiti više od absolutne većine.

Makronova stranka je osnovana aprila 2016. kada se kandidovao za predsednika. Kontrola u Francuskoj nacionalnoj skupštini bi mu omogućila da odobri glavne reforme koje je obećao tokom kampanje.

Druga runda izbora će odrediti tačan broj mesta koje će centristička stranka imati u parlamentu.

Danas je na glasanje izašao rekordno niski broj birača što se pripisuje "zamoru biračkog tela" posle uzburkane predsedničke kampanje i izbora ovog proleća.

U Francuskoj je i dalje na snazi vanredno stanje nakon nekoliko terorističkih napada u protekle dve godine. Desetine hiljada policajaca su u patroli dok birači izlaze na birališta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG