Linkovi

Širak proglašen krivim za korupciju


Bivši francuski predsednik Žak Širak.
Bivši francuski predsednik Žak Širak.

Bivši francuski predsednik Žak Širak proglašen je krivim za korupciju. Sud u Parizu osudio je Širaka na dve godine zatvora uslovno zbog zloupotrebe javnih fondova, dok je bio gradonačelnik Pariza, čime je izrečena prva presuda nekom šefu francuske države još od Drugog svetskog rata.

Optužbe protiv 70-godišnjeg Širaka, koje je on sve vreme odbacivao, odnose se na dva slučaja otvaranja lažnih radnih mesta, u vreme dok je bio gradonačelnik Pariza, od 1977. do 1995. godine, kako bi se finansirala njegova stranka "Okupljanje za Republiku".

Sud je izrekao presudu u Širakovom odsustvu koji, zbog mišljenja lekara da ima "ozbiljne probleme sa memorijom", nije prisustvovao većem delu sudskog procesa, koji se protiv njega vodio.

Članovi Širakove porodice kažu da je presuda veoma bolna.

“Žak Širak je prolazio kroz dugu noćnu moru i smatram da je presuda isuviše oštra. Mi, članovi njegove porodice, moramo da mu pružimo podršku do poslednjeg dana zbog njegovog zdravlja. Hvala“, rekla je njegova poćerka An Dao Traksel.

Za optužbe koje su mu stavljane na teret, Širak je mogao da dobije do 10 godina zatvora, kao i novčanu kaznu u iznosu 160 hiljada dolara.



XS
SM
MD
LG