Linkovi

Francuska: Organizator napada ubijen u raciji


Forenzičari ispred stana u pariskom predgrađu San Deniju u kojem je izvršena policijska racija
Forenzičari ispred stana u pariskom predgrađu San Deniju u kojem je izvršena policijska racija

Tužilaštvo je saopštilo da je telo Abdelhamida Abauda, izrešetano mecima, pronađeno u stanu u pariskom predgrađu Sen Deni u kojem je izvršena sedmočasovna racija.

Francuska je potvrdila da je organizator prošlonedeljnih napada u Parizu ubijen u jučerašnjoj policijskoj raciji.

Parisko tužilaštvo je saopštilo da je tijelo Belgijanca marokanskog porekla Abdelhamida Abauda, izrešetano mecima, pronađeno u stanu u pariskom predgrađu Sen Deni, u kojem je izvršena sedmočasovna racija.

Abaud, koji je takođe umešan u četiri od šest sprečenih napada ove godine, identifikovan je na osnovu otisaka prstiju. Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev rekao je da Francuska nije znala do prošlonedeljnih napada da ja Abaud bio u Evropi. Takođe je pozvao ministre Evropske unije da na sutrašnjem sastanku u Briselu brzo i odlučno utvrde plan za borbu protiv terorizma.

“Moraju da zaštite Evropku koju volimo i koju smo izgradili”, poručio je Kaznev i dodao da Evropska unija mora da ojača i konsoliduje svoje granice.

Francuski poslanici danas su izglasali produženje vanrednog stanja za tri meseca, što Senat mora sutra da potvrdi. Premijer Manuel Vals rekao je da su vanredne mere neohodne zbog šireg rizika od terorističkih napada, uključujući i moguću upotrebu hemijskog ili biološkog oružja. Vanredno stanje, između ostalog, omogućava policajcima da nose oružje dok nisu na dužnosti.

U međuvremenu, belgijske vlasti sprovele su racije u nekoliko delova Brisela u okviru istrage povezane sa Bilalom Hadfijem, koji se razneo eksplozivom ispred stadiona u Parizu. Zvaničnici su saopštili da je istraga usmerena na Hadfijevu porodicu, prijatelje i druge osobe povezane sa njim. Belgijski premijer Šarl Mišel takođe je najavio paket novih bezbednosnih mera, među kojima su hapšenje ekstremista koji se vraćaju iz Sirije, zabrana rada sveštenicima koji šire mržnju, te zatvaranje neregistrovanih verskih objekata.

Danas su nastavljeni i francuski vazdušni napadi na položaje Islamske države u Siriji. Vojska je saopštila da je uništeno najmanje 35 meta, te da su bombardovani komandni centri Islamske države i objekti za obuku.

XS
SM
MD
LG