Linkovi

EUROPOL: Mogući novi napadi


Vojnici patroliraju Parizom
Vojnici patroliraju Parizom

Ministri unutrašnjih poslova EU bi na sutrašnjem sastanku trebalo da dogovore konkretne mere na povećanju bezbednosti, kontrola i razmene obaveštajnih podataka

Pred sastanak se sve više govori o mjerama koje bi, ako ne ukinule Šengen, onda ga bar smanjile na prostor "starih evropskih članica".

Teroristički napadi u Parizu su, po svemu sudeći, probudili Evropu. Njene bezbjednosne i obavještajne službe, do juče fokusirane na nacionalne prostore, shvatile su da se samo saradnjom mogu uspješno boriti protiv terorističke prijetnje, opasnosti na koju ukazuje i prvi čovjek Europola Rob Vejnrajt.

"Imamo posla sa veoma ozbiljnom, snažno finansiranom i odlučnom medjunarodnom terorističkim organizacijom koja je sada aktivna na evropskim ulicama. Razumno je zato očekivati, bez pretjerivanja, da su mogući i novi napadi".

U takvoj klimi nije iznenadjenje da se sa različitih strana sve više govori o suspenziji Šengena, ili, kako tvrde mediji, posljednjem holandskom prijedlogu da se šengenski prostor sa sadašnjih 26 država, svede tek na nekoliko njih- Holandiju, Belgiju, Luksemburg, Njemačku i Austriju.

"Ne želim da komentarišem nikakve glasine, do nas nije došao takav zvanični zahtjev. Sutra će države članice imati priliku da na nivou ministara unutrašnjih poslova razgovaraju o kontroli vanjskih granica, mjere koje će biti usmjerene protiv terorističke prijetnje. Biće to prilika za članice da izadju sa svojim idejama", saopštila je portparolka Evropske komisije, Nataša Berto.

A jedna od ideja je da se hitno na vanjskim granicama sistematski kontrolišu i evropski gradjani prilikom ulaska na prostor Unije, što do sada nije bio slučaj. Budjenje Evrope se ogleda i u činjenici da nakon Pariza bezbjednosne službe intenziviraju saradnju.

"Identifikovali smo oko 28 hiljada sumnjivih osoba, osoba koje su aktivne u kriminalnom podzemlju. Vodimo 625 istraga- neću reći da su sve u direktnoj vezi sa terorizmom, ali to vam ilustruje do koje mjere su sada države članice proširile saradnju", naglasio je Rob Vejnrajt.

Za konkretne mjere treba pričekati rezultate sutrašnjeg ministarskog sastanka, ali već danas je sigurno da će bezbjednost država Starog kontinenta sada dobiti jasnu evropsku dimeziju, uz čvrsto obećanje Brisela da će sve učiniti kako bi se sačuvale dostignute slobode, kao i da bezbjednosne mjere neće biti represivne prema migrantima, čiji životi ovise od evropske solidarnosti.

XS
SM
MD
LG