Linkovi

Fotografije hrane dominirale društvenim mrežama 2017.


U današnjem digitalnom dobu, u obrocima se sada uživa preko interneta. Korisnici društvenih medija tragaju za jelima koja su spremna za slikanje i konzumiranje, što pokušavaju da iskoriste i vlasnici restorana širom svijeta.

Fotografije hrane i dalje dominiraju društvenim medijima, što je privuklo pažnju i restorana širom svijeta.

"Mislim da je to promenilo sve. Društveni mediji, internet omogućavaju ljudima da vide stvari koje ih inspirišu. Bukvalno, sve je na internetu. Ne samo šta možete da uradite, već i kako”, primećuje poslastičarka Rozi Damer.

U obrocima se uvijek uživalo u društvu, a sada i na društvenim medijima. Kuvari i kompanije pokušavaju da na tome zarade, stvarajući jedinstvena jela, o kojima potrošači mogu da govore na internetu. Kao što je restoran u Bangkoku, koji je podstakao veliko interesovanje za jelima od insekata. Ili kafić u Amsterdamu, koji je fotogenični jelovnik posvetio avokadu. Kako kaže Džej Grinslejd, menadžer restorana "Avocado Show":

"Ideja je potekla sa Instagrama. Dvojica Holanđana su vidjela priliku na različitim profilima zasnovanim na avokadu i ukrašavanju hrane, koji su nevjerovatno popularni. Zbog toga su pomislili da bi restoran, koji služi hranu koja tako dobro izgleda i ima izvanredan ukus, bio sigurno uspješan”.

Tost sa avokadom.
Tost sa avokadom.

Grinslejd kaže da ih je, čak i prije otvaranja restorana u martu, na Instagramu pratilo oko 36 hiljada ljudi.

Ovaj trend inspiriše i umjetnike. U Ukrajini, portret Donalda Trampa napravljen je od mirođije, a u Londonu, kopije čuvenih slika u potpunosti od čokolade.

Proizvodi od čokolade napravljeni 3D štampačem u "La Miam Factory" u Belgiji
Proizvodi od čokolade napravljeni 3D štampačem u "La Miam Factory" u Belgiji

“Čokolada funkcioniše kao boja. Međutim, boja se ne kida, ne lomi se, nema problema ako je previše vruće, hladno ili vlažno”, kaže proizvodjač čokolade Aniš Popat.

A kada već govorimo o čokoladi, fabrika u Belgiji koristi 3D štampače za pravljenje jestivih malih skulptura.

"Proizvodnja čokolade na 3D štampačima omogućava poslastičarima da stvaraju nove oblike, stvari, da bi bolje izrazili svoju kreativnost”, ističe Gaetan Rišar, osnivač fabrike La Miam.

Kreativnost za koju se nadaju da će im donijeti novac, jer u ovom digitalnom dobu, hrana je dobra samo koliko i njen izgled - na internetu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG