Linkovi

Ponovo ubistva u vojnoj bazi Fort Hud


Vojna baza Fort Hud
Vojna baza Fort Hud

Jedan vojnik ubio je trojicu kolega u vojnoj bazi Fort Hud, u centralnom Teksasu, pre nego što je i sam izvršio samoubistvo. U incidentu je takođe ranjeno 16 osoba.

Vlasti navode da je naoružani napadač ušetao u zgradu i otvorio vatru bez upozorenja. Potom se odvezao u drugu zgradu, gde je nastavio da puca.

Komandant baze general-potpukovnik Mark Mili kaže da je napadača u drugoj zgradi presrela žena, pripadnica vojne policije. Tada je, prema njegovim rečima, naoružani napadač podigao ruke, ali odmah zatim i izvukao pištolj iz jakne:

„Ona je uperila oružje u njega, a on je prislonio pištolj uz glavu i ubio se“.

Baza je bila zatvorena nekoliko sati dok su vojna policija i drugi predstavnici zakona pretraživali taj dobro čuvani objekat. Fort Hud je bio poprište masovne pucnjave 2009, kada je stradalo 13 ljudi, dok je više od 30 ranjeno, pošto je vojni psihijatar Nidal Hasan otvorio vatru na osoblje.

Predsednik Barak Obama je u govoru održanom u Čikagu uputio porodicama žrtava izraze saučešća:

Pripadnici Fort Huda su se toliko žrtvovali za našu slobodu. Mnogi od njih su više puta išli u Irak i Avganistan. Oni služe časno i služe hrabro, a kada su u svojoj matičnoj bazi trebalo bi da se osećaju bezbedno“.

Naoružani napadač je identifikovan kao desetar Ajven Lopes.

General-potpukovnik Mili rekao je da je on 2011. proveo četiri meseca u Iraku i da se lečio od depresije i anksioznosti i prolazio evaluaciju za post-traumatski stresni poremećaj.

Mili je istakao da motiv nije poznat, ali da vlasti ne veruju da je napad povezan sa terorizmom. Federalni, vojni i lokalni istražitelji rade na istrazi.
XS
SM
MD
LG