Linkovi

Preminuo Voren Kristofer


Preminuo Voren Kristofer

Nekadašnji američki državni sekretar Voren Kristofer, koji je 1981. godine izdejstvovao oslobađanje američkih talaca u Iranu, umro je sinoć u svom domu u Kalforniji u 86. godini života, od posledica raka bubrega i bešike.

Kristofer je čitavih pet decenija imao ključnu ulogu u američkom građanskom i javnom životu, što kao advokat, što kao pregovarač u kriznim situacijama širom sveta, ali i kao neko ko je pomagao da se istraže i razreše sporna unutrašnje-politička pitanja.

Predsednik Barak Obama nazvao ga je "odlučnim goničem mira", ali i "veštim diplomatom" i čovekom koji je "postojano služio državi". Kristofer je bio državni sekretar od 1993. do 1997. godine, tokom prvog predsedničkog mandata Bila Klintona, samim tim i jedan od ključnih pregovarača o postizanju mira u Bosni i Hercegovini.

Bio je poznat po svojoj nepristrasnosti, ali i kao dobar taktičar, tako da su američki lideri veoma často od nejga traži da predstavlja zemlju u najtežim međunardonim sporovima tokom 1980-ih i 1990-ih godina.

Ipak 63. američki državni sekretar najviše će ostati upamćen po ključnoj ulozi u rešavanju iranske "krize s taocima" na dan kada je Ronald Regan položio zakletvu kao 40. američki predsednik u januaru 1981. godine. Kristofer je izdejstvovao oslobađanje 52 Amerikanaca koje je Teheran držao 444 dana. Njihovo hapšenje i neuspešni pokušaji oslobađanja imali su ključnu ulogu u Reganovoj pobedi nad tadašnjim predsednikom Džimijem Karterom na izborima 1980.

Pre nešto više od deset godina, Kristofer je nadgledao ponovno prebrojavanje glasova na Floridi za predsedničke izbore između tadašnjeg potpredsednika Ala Gora i guvernera Teksasa Džordža Buša mlađeg. Posle dugog sporenja, Buš je odlukom Vrhuvnog suda pobedio na izborima i potom odslužio dva predsednička mandata.

XS
SM
MD
LG