Linkovi

Preminula bivša prva dama Barbara Buš


Barbara Buš, prva dama snežno-bele kose, koja je zbog svog direktnog načina govora i potpunog nedostatka izveštačenosti povremeno bila popularnija od svog supruga, predsednika Džordža Buša starijeg, preminula je u utorak. Imala je 92 godine.

Gospođa Buš došla je u Vašington i poremetila konvencije. Sa svojom sedom kosom, borama i ogrlicama sa lažnim biserima izgledala je kao baka, posebno uz svog mladolikog supruga, zbog čega je bila meta šala tadašnjih komičara ali je potpuno bila lišena taštine.

"Ono što vidite - to sam ja. Ja se ne kandidujem za predsednika. Džordž Buš je kandidat", rekla je na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji 1988. gde je njen suprug, tada potpredsednik, nominovan za naslednika Ronalda Regana.

Prva dama Barbara Buš pozira sa psom Mili 1980.
Prva dama Barbara Buš pozira sa psom Mili 1980.

​Bušovi, koji su se venčali 6. januara 1945. ​imali su najduži brak od svih predsedničkih parova u američkoj istoriji. Barbara Buš je ujedno bila jedna od samo dve prve dame čiji je sin postao predsednik. Druga je Ebigejl Adams, žena Džona Adamsa i majka -Džona Kvinsija Adamsa.

"Imala sam najbolji posao u Americi", napisala je u svojim memoarima Barbara 1994. godine opisujući svoj život u Beloj kući. "Svaki dan je bio interesantan, ispunjavao me je a ponekad jednostavno bio - zabavan."

Ćerka izdavača i supruga naftnog magnata znala je da bude sarkastična i oštra u privatnim razgovorima ali je u javnosti imala imidž predane, nesebične supruge koja je o svom mužu govorila kao "svom heroju".

Osam godina nakon što je napustila Vašington, gospođa Buš je sa svojim suprugom prisustvovala inauguraciji njihovog sina Džordža. Vratili su se četiri godine kasnije kada je Džordž Buš mlađi osvojio drugi mandat.

Gospođa Buš je insistirala na tome da ne pokušava da utiče na politiku svog muža. "Ja mu se ne mešam u kancelariju a on se meni ne meša u domaćinstvo", govorila je.

Njena snaha Lora Buš, supruga 43. predsednika, u svojoj knjizi "Spoken from the Heart" iz 2010. napisala je kako gospođa Buš nije imala dlake na jeziku. "Nije se nikada ustručavala da kaže šta misli. Uspela je da uvredi skoro sve moje prijatelje savršeno tajmiranim sarkastičnim komentarima."

U svojoj autobiografiji iz 1994. godine "Barbara Buš: Memoari", gospođa Buš je izjavila da je dala sve od sebe da zadrži svoje mišljenje za sebe dok joj je muž bio na položaju. Ali otkrila je da se nije slagala sa njim oko dva pitanja - podržavala je legalni abortus i protivila se prodaji automatskog oružja.

Takodje je otkrila da se sredinom 1970-ih borila sa napadima depresije i da se nekad plašila da će namerno slupati svoj automobil. Za to je krivila hormonalne promene i stres. Kaže da je to stanje prošlo posle nekoliko meseci.

Barbara Buš odgojila je petoro dece, Džordža Mlađeg, Džeba, Nila, Marvina i Doroti. Šesto dete, trogodišnja Robin, umrla je od leukemije 1953.

U jednom govoru 1985, opisala je stres podizanja porodice uz čoveka koga je ambicija vodila od teksaških naftnih bušotina do Kongresa i uticajnih političkih položaja među kojima su bili ambasador u UN, predsednik Republikanske stranke i direktor CIA-e.

Porodica Buš na fotografiji iz 1964.
Porodica Buš na fotografiji iz 1964.

Uz svoje memoare, Barbara Buš napisala je dve knjige o životu svojih pasa Freda i Mili. Prihod je bio namenjen programima za pismenost odraslih i porodica. Lora Buš, bivša nastavnica sa magistarskom diplomom iz bibliotekarstva, nastavila je kampanju za pismenost svoje svekrve.

43. predsednik nije bio jedini sin iz porodice Buš u politici. 1998. Džeb je izabran za guvernera Floride iz svog drugog pokušaja. Sinovi Marvin i Nil postali su biznismeni dok je ćerka Doroti volela da živi van oka javnosti. Udala se za lobistu Roberta Koha, demokratu, 1992.

Gospođa Buš rođena je kao Barbara Pirs u gradu Raj u Njujorku. Otac joj je bio izdavač časopisa McCall i Redbook. Pošto je dve godine pohađala koledž Smit, udala se za mladog mornaričkog pilota Džordža Herberta Vokera Buša. Imala je 19 godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG