Linkovi

Formalna transparentnost lokalnih samouprava


Podrinjski antikorupcijski tim iz Loznice predstavio je istraživanje koje pokazuje da indeks opšte transparentnosti grada Šapca i njegovih javnih preduzeća i ustanova, u Medija centru u Beogradu, 23. septembra 2019.

Odlaskom predsednika Srbije Aleksandra Vučića u višednevnu posetu Njujorku i Ujedinjenim nacijama, na srpskoj političkoj sceni otvorio se prostor za druge teme - a danas je svakako dominiralo pitanje slobodnog pristupa informacija. O tome se razgovaralo na tri odvojena skupa, a predstavnici nevladine organizacije Podrinjski antikorupcijski tim iz Loznice predstavili su danas istraživanje koje pokazuje da indeks opšte transparentnosti grada Šapca i njegovih javnih preduzeća i ustanova iznosi 59,72 odsto, dok je u Loznice taj pokazatelj malo slabiji - 56,94 odsto.

To pokazuje da su razlike često veoma male, bez obzira koja je politička opcija na vlasti, s obzirom da Šabac vodi koalicija oko DS-a, dok su naprednjaci na vlasti u Loznici, istaknuto je na prezentaciju u Medija centru:

"Vi kada pokušate da nađete sajt jedne javne ustanove - i u Loznici, i u Šapcu, vi ćete to da nađete. Ali kada pokušate da nađete egzaktne podatke o tome koliki je broj zaposlenih, šta je ta ustanova radila - vi ćete tu naći na jednu vrstu identičnog razmišljanja. Da se građanima omogućuje učešće i daje pravo samo do jedne određene granice, a preko toga, iz vlastima znanih razloga, vi ne možete na jednostavan način kao građanin učestvovati, biti informisani i dati predloge i primedbe", ističe Filipović.

Miroslav Mijatović iz Pakta je objasnio da je ta nevladina organizacija je dala 73 indikatora o transparentnosti, i Šabac je odgovorio na 43, a Loznica na 41, što je dosta dobar rezultat, dodaje Mijatović i objašnjava razlike u ponašanju dva grada:

"U Šapcu je u pitanju jedna aktivna participacija građana, tako smo je bar mi nazvali i tako posmatrali. A u Loznici je pasivna participacija", kaže Mijatović.

A na današnjoj konferenciji posvećenoj "Budućnost informacija u Srbiji", pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Ivana Antić je istakla da će se izmene zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja naći na redovnom jesenjem zasedanju parlamenta i da će prema predloženom rešenju državna preduzeća biti "relativno izuzeta" od primene tog zakona.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević istakao je da se nada da dostignuti nivo prava neće biti smanjivan izmenama zakona i dodao da treba jasno definisati položaj javnih preduzeća, odnosno to "relativno izuzeće".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG