Linkovi

Rekordan broj stranih studenata u SAD


Rekordan broj stranih studenata u SAD
Rekordan broj stranih studenata u SAD

Broj međunarodnih studenata u Sjedinjenim Državama dostigao je rekord. U školskoj godini koja se završila u junu 2009, 670 hiljada studenta iz inostranstva, pohađalo je američke univerzitete.

Osmu godinu za redom, Univerzitet Južne Kalifornije ima najveći broj međunarodnih studenata i trenutno ih je na akademske programe upisano oko 6600. Odakle ti studenti dolaze i kako se prilagođavaju?

Na specijalnom programu na Univerzitetu Južne Kalifornije, studenti iz inostranstva se sastaju sa svojim američkim vršnjacima. Profesor Vinsent Vidžil kaže da strani studenti upoznaju dobre i loše strane američkog života.

Podstičemo ih da se druže sa američkim studentima, ali ih istovremeno pitamo jednostavne stvari, na primer šta vole da rade u slobodno vreme ili zašto su izabrali ovaj univerzitet?“, kaže Viždil.

Univerzitet Južne Kalifornije je poznat po sportskom programu, ali studenti kažu da se upisuju zbog kvalitetnih akademskih programa.

Postoji i Fakultet za film, na kojem je režiser „Rata zvezda“, Džorž Lukas, napravio svoje prve korake. Neki dolaze da studiraju biznis, društvene nauke, komunikacije, ili se upisuju na visoko rangirani građevinski fakultet.

Univerzitet Južne Kalifornije ima oko 6600 stranih studenata na redovnim akademskim programima. Jedan od četiri postdiplomca i jedan od deset studenata, dolaze iz inostranstva.

Trenutno imamo studente iz 115 zemalja. Indija je prva sa više od 1500 studenata, a gotovo je isti broj studenata iz Kine“, ističe Toni Tambaskia, iz kancelarije za medjunarodne usluge Univerziteta Južne Kalifornije.

Za američke univerzitete, strane zemlje su dobar izvor školarine, a studenti iz inostranstva obično plaćaju punu cenu. Manje od 5 procenata dobija finansijsku pomoć.

Juan Si Žao, iz Pekinga, studira menadžment na Univerzitetu Južne Kalifornije
Juan Si Žao, iz Pekinga, studira menadžment na Univerzitetu Južne Kalifornije

Ali strani studenti isto tako povećavaju broj veoma sposobnih kandidata. Dekanka za prijem studenata, Ketrin Herington, kaže da univerzitet ima najjače veze sa Azijom.

Ljudi iz cele Azije već generacijama pohađaju Univerzitet Južne Kalifornije, tako da tu postoji i tradicija.“

Jedan student iz Japana je ovde studirao 1890, pre više od stotinu godina. Danas, Juan Si Žao, iz Pekinga, radi magistarski rad iz komunikacijskog menadžmenta.

Mnogo mojih prijatelja je došlo na Univerzitet Južne Kalifornije. To je glavni razlog zbog kojeg sam i ja ovde. A i jedan porodični prijatelj je preporučio ovu školu još kada sam bila mala.

Kalifornijska klima je suva, ali student građevinarstva Bikramdžit Sing Greval, iz Indije, provodi više vremena sa knjigama, nego na izlascima.

Ne zabavljam se previše, jer sam nekada ja zauzet, a nekada prijatelji. Ponekad nam i profesori daju mnogo zadataka.

On kaže da ga naporan nastavni program i međunarodna atmosfera, pripremaju za diplomiranje i život posle diplome.

XS
SM
MD
LG