Linkovi

Eksperti: "Regrutovanje džihadista globalna pretnja"


Prema najnovjiim procenama, broj stranih boraca u Siriji, koji su došli iz 81 zemlje, dostigao rekord od skoro 15,000.

Brojni analitičari smatraju je u toku je najmasovnija regrutacija stranih džihadista od 1980-ih – kada su se mudžahedini širom sveta uključivali u borbu Avganistanca protive sovjetske okupacije.

Većina stranih boraca je i tada pretežno dolazila iz Arapskog sveta. Međutim, sada se džihadistima u Siriji i Iraku pridružilo i nekoliko hiljada pristalica sa zapadnim pasošima, uključujući one iz zemalja članica Evropske unije, Sjedinjenjih Država, Kanade, Australije i Novog Zelanda. Najmanje hiljadu dospelo je iz Rusije.

I dok se borbe nastavljaju, njihovi redovi se umnožavaju. Većina boraca priklonilo se ISIS-u, najvećoj, najortodoksnijoj i najopasnijoj organizaciji na ratištu, na kojem operišu brojni drugi ogranci Al Kaide.

Neki eksperti za Bliski Istok, Siriju nazivaju “inkubatorom za novu generaciju terorista,” koji se nalazi na granici Severnoatlantske alijanse.”

Veliki broj novih džihadista su tinejdžeri. Gotovo svi koji dolaze sa Zapada tek su nedavno prešli u islam, kaže Petrik Skiner, ekspert za bezbednost iz konslutantske firme za obaveštajne delatnosti, Grupa Sufan.

Skiner koji je do nedavno radio u Iraku kaže da se neki prdružuju džihadu u potrazi za avanturom.

Mladići između 15 i 25 godina, misle da je džihad uzbudljiva avantura jer džihadisti uspevaju da privuku zapadnu omladinu video igricama. U eksplozijama holivudskog stila, ne prikazuje se suština rata već se stvara utisak da se radi o dobrom provodu, a poznato je da tinejdežeri, po definiciji, traže uzbuđenje", smatra Skiner.

Ali ima i onih koji se osećaju odbačenima.

"Takvi regruti su otuđeni od porodice i društva I tu njihovu prazninu ISIS savršeno ispunjava”, objašnjava Skiner.

Neki pak žele da odbrane muslimane za koje misle da su proganjani.

"Oni žele da se bore na strani sunita koji su pod Asadovom represijom, a sada su i pod pritiskom Zapada", zaključuje Skiner.

"Džihadisti su pod uverenjem da vode rat protiv nevernika, rat koji će trajati večno”, kaže Brajan Dženkins, visoki savetnik Korporacije REND koja se bavi globalnom politikom, i dodaje da se među njima nalaze fanatici koji priznaju samo nasilje.

"Činjenica da kad počine nasilje udaraju na sva zvona je očigledan znak da žele ne samo da zaplaše protivnike, već da im je cilj da se brutalnom nasilju pridruže i drugi", kaže Dženkins.

On upozorava na opasnost da džihadisti koji su došli iz zapadnih zemalja poseduju pasoše, kojima lako mogu da se vrate u svoje zemlje i nastave sa terorizmom kod kuće.

Džord Benitez, vojni analitičar u Atlantskom savetu, ovde u Vašingtonu, se slaže.

"Evropljani strepe da bi posle varvarizma, od odsecanja glave do raspeća, koja su se događala, novi džihadisti mogli da počnu da šire takvu vrstu malignog nasilja i fanatizma širom Evrope.”

XS
SM
MD
LG