Linkovi

Otpaci hrane kao izvor energije


Hrana sa otpada se šalje u postrojenja za fermentaciju. Fermentacijom se oslobađa gas metan koji se prečišćavanjem pretvara u biogas. Biogas se potom ubacuje u generator za proizvodnju struje.

Ujedinjene nacije procenjuju da oko trećina prehrambenih proizvoda, širom sveta završava kao otpad. Bačena hrana, pored propusta da se nahrane milioni gladnih u svetu, doprinosi emisiji štetnih gasova i utiče na klimatske promene. Poljoprivreda i šumarstvo, proizvode skoro čevrtinu svetske emisije štetnih gasova što dovodi do efekta staklene bašte. Tokom samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Parizu, konferencijski centar je bačene prehrambene proizvode iskoristio kao izvor energije.

U šest restorana, u okviru kompleksa u kome se održavao smit Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, hranilo se 40 hiljada učesnika konferencije..

Međutim i pored vrlo malih porcija, više od tone hrane dnevno je završavalo kao otpad. Taj otpad preuzimala je kompanija, osnovana pre dve godine, “Mulino Kompost i Biogas”.

"Srećni smo što iz restorana koji opslužuju tako veliki skup možemo da dobijemo biološki otpad", kaže vlasnik kompanije Stiven Martinez.

Martinez je vlasnik tri restorana, u Parizu, a od pre dve godine počeo je i da prikuplja bio otpad. Potpuno je predan skupljanju bačene hrane koja dobija novu, korisnu ulogu.

"Osamdeset odsto organskog otpada je voda tako da nema potrebe za pećima za spaljivanje otpada", kaže on.

Martinez hranu sa otpada šalje na deponiju izvan Pariza u postrojenja za fermentaciju. Fermentacijom se oslobađa gas metan koji se prečišćavanjem pretvara u biogas. Biogas se potom ubacuje u generator za proizvodnju struje.

Serž Verdije je na čelu kompanije Bionerval, koja je vlasnik postrojenja. On kaže da otpaci hrane sadrže iznenađujuću količinu energije.

"Ako se stavi na gomilu prosečna količinu otpada prilikom pripremanja hrane, i ono što ostane u tanjiru, to može proizvesti dovoljno struje za laptop da radi više od dva sata", objašnjava Verdije.

U okviru nastojanja da smanji emisiju štetnih gasova Francuska teži da proizvede više električne energije od otpadaka hrane. Od iduće godine, svaki restoran koji opslužuje više od 200 gostiju dnevno, moraće da obezbedi skladištenje i odnošenje prehrambenog otpada.

Seckanje otpadaka od hrane, proizvodnja struje, zaštita planete - to je sve što je potrebno, a sve te radnje u restoranima mogu da se obavljaju istovremeno.

XS
SM
MD
LG