Linkovi

Ozbiljne posledice rasta cena hrane


Eksperti očekuju rast cena u američkim supermarketima
Eksperti očekuju rast cena u američkim supermarketima

Agencija UN za hranu i poljoprivredu, FAO, saopštila je da su prosečne cene hrane porasle u julu za 6 odsto

Agencija UN za hranu i poljoprivredu saopštila je da su cene hrane u svetu porasle u julu dok je vlada Sjedinjenih Država umanjila prognoze prinosa kukuruza i soje. Te vesti značiće i porast cena u američkim supermarketima, dok eksperti upozoravaju da će za neke zemlje u razvoju značiti i ozbiljniju krizu u snabdevanju hranom.

Žestoke vrućine i nedostatak kiše na američkom srednjem zapadu doveli su do isušivanja polja i propadanja useva, a prema najnovijim procenama američke vlade i do manjih prinosa kukuruza i soje. Agencija UN za hranu i poljoprivredu, FAO, saopštila je da su prosečne cene hrane porasle u julu za 6 odsto. Profesor poljoprivrede na Univerzitetu države Misuri, Skot Braun očekuje porast cena mesa i mlečnih proizvoda.

Mislim da će ponovo doći do toga – do porasta cena mesa od oko 8 odsto sredinom i u drugoj polovini sledeće godine, što će se nastaviti i 2014. Slično važi i za mlečne proizvode.“

Razlog je u tome što je kukuruz glavni sastojak stočne hrane. Cene kukuruza su od jula porasle za više od 20 odsto. Posrednik u prodaji stoke, Džejk Džejkobs kaže da umesto da plaćaju veće cene za stočnu hranu neki farmeri odlučuju da smanje svoje stada.

„Prošle godine u ovo vreme imali smo 3300 grla, a ove godne samo 900. To je rezultat suše. Mnogi farmeri su rasprodali svoju stoku.“

Ekspert za cene hrane u medjunarodnoj dobrotvornoj organizaciji Oksfam, Gavein Kripki kaže da je to uznemiravajući trend.

Pošto su Sjedinjene Države veliki proizvodjač i izvoznik hrane efekti suše u Americi osetiće se širom sveta.“

Kripki dodaje da će posledice biti teže u zemljama koje zavise od uvoza hrane - posebno na severu Afrike, kao i u podsaharskom delu tog kontinenta. Kupovna moć evropskih potrošača, koji već trpe posledice ekonomske krize, mogla bi da bude dodatno smanjena. Kripki navodi da je politička nestabilnost još jedna opasnost.

„Ako cene hrane nastave da rastu ili ako naglo skoče moglo bi da dodje do nemira kakve smo videli 2007. i 2008. godine. Tada je došlo do nereda zbog hrane pa čak i do svrgavanje pojedinih vlada.

Bez pomoći ili akcionog plana porast cena hrane mogla bi da dovede i do gladi za milione ljudi. Ekspert Oksfama Gavein Kripki kaže da bi humanitarne organizacije trebalo da se spreme za najgore. Njegova organizacija takodje je pozvala američku vladu da preispita politiku u pogledu korišćenja hrane kao sirovine za proizvodnju biogoriva. Trenutno se oko 40 kukuruza proizvedenog u Sjedinjenim Državama koristi za proizvodnju etanola.
XS
SM
MD
LG