Linkovi

Leteći automobili uskoro stvarnost


Eksperimentalni model letećeg automobila firme "Terafjudža"

Automobili koju mogu i da lete odavno su bili predmet naučne fantastike. Medjutim, pomaci u tehnologiji uskoro bi mogli da omoguće da leteći automobili, odnosno hibridi automobila i aviona postanu stvarnost. Neki od prvih prototipova mogli bi čak da se pojave na tržištu početkom sledeće godine.

Avijatičar Stiv Seint potiče iz porodice pilota. Njegov otac se bavio pilotiranjem u južnoj Americi gde je Seint proveo detinjstvo.

"Odrastao sam u džunglama Amazonije, u Ekvadoru, gde ne postoje putevi. Prema tome, ako želite da putujete - morate da letite“, priča Stiv Seint.

Seint je osnovao "Obrazovni i tehnološki centar za urodjeničke narode“ ili na engleskom skraćeno "Aj-tek“ (I-Tec).

Da bi ponudio vozilo za neka od najneprohodnijih područja naše planete Seint se oslonio na staru zamisao, koja je do sada uglavnom bila plod ljudske mašte – leteći automobil. Seint je svoj prototip nazvao "Maverik“.

"Ovo je pre svega automobil, ali njime možete i da letite. Potrebno je samo par sati da naučite da letite“, kaže Seint.

"Maverik“ može da se kreće brzinom od 150 kilometara na sat na autoputu. Kada izbaci krila izgleda kao neka vrsta padobrana i može da preleti do 100 metara brzinom od 65 kilometara na sat.

Maverik možda nije brz i ne leti visoko, ali je funkcionalnost bila osnovni motiv pri njegovom koncipiranju.

"Naš glavni fokus su ljudi u udaljenim područjima, humanitarni radnici i drugi aktivisti. Potrebno je da pronadjemo i komercijalno tržište ovde u Americi“, objašnjava Seint.

Operativni menadžer vazduhoplovne kompanije "Terafjudža“ Ana Ditrik, veruje da u Americi postoji i tržište za eksperimentalni model njene kompanije, nazvan "tranzišon“, odnosno tranzicija.

“Želelii smo da pokažemo da isto vozilo može da leti, da se kreće drumom, savije krila u razumnom vremenu do jednog minuta, i da zatim može da se parkira u vašoj garaži“, kaže Ana Ditrik.

Mada se čini da ova dva modela predstavljaju značajne prodore, neki piloti i entuzijaste nisu toliko oduševljeni.

"Ti modeli nikada neće izgledati kao elegantni automobili niti će biti efikasni avioni. Jednostavno tražimo suviše“, smatra Džon Monet, osnivač "Soneks erkrafta".

Kompanija "Soneks erkraft" razvija sportske avione na električni pogon. Njen osnivač smatra da se prototipovi letećih automobila i dalje suočavaju sa važnim tehnološkim, kao i estetskim problemima.

"To je zanimljiva ideja, ali će jedino vreme pokazati da li će uspeti. Avioni moraju da se proizvode po drugačijim standardima u odnosu na automobile, a kada ih kombinujete dobijate nešto što je vrlo osrednje“, kaže Monet.

Ana Ditrik se ne slaže - "Mislimo da smo pronašli kompromis koji će zadovoljiti potrebe naših mušterija, koji će vam omogućiti da postignete više nego što biste mogli bilo s avionom ili automobilom kao posebnim sredstvom prevoza.“

Ditrik smatra da se njena firma kreće ka sledećoj fazi u proizvodnji svog modela "tranzišon“. Predvidjeno je da prvi model bude isporučen za 18 meseci, a cena tog prvog letećeg automobila trebalo bi da iznosi oko 200 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG