Linkovi

Flota duhova - groblje potopljenih brodova nadomak Vašingtona


Ostaci brodova u Zalivu Malous, u američkoj saveznoj državi Merilend (Foto: VOA)

U američkoj saveznoj državi Merilend, samo 60 kilometara od američke prestonice nalazi se groblje potopljenih brodova. Takozvana “Flota duhova”, kao neko priviđenje izranja iz vode tokom oseke, a neki od tih brodova potopljeni su pre više od stotinu godina.

Ovo je prvo utočište brodova, pod vodom, u Sjedinjenim Državama. Nalazi se u zalivu Malous, na reci Potomak, u saveznoj državi Merilend, a cilj je zaštita istorijskih potopljenih plovila.

Muzej pod vodom - najveća kolekcija brodova iz Prvog svetskog rata
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00


"Ovde je potonulo više od 200 brodova. Kada padne vodostaj olupine izranjaju i zato ovo mesto zovu 'Flota duhova'”, kaže predsednik komisije za zaštitu plovila i ribe u Zalivu Česapik ​Džoel Dan.

Sa obale se vidi zarđali trup trajekta, napuštenog 1970-tih. Međutim, ako se tokom oseke, tim vodama provezete kajakom, onda je prava atrakcija videti kosture brodova američke mornarice iz Prvog svetskog rata, na brzinu građenih pre stotinu godina.

"Izgrađeno je 100 velikih drvenih parobroda. Jedini problem je što su brodovi bili spremni za plovidbu kada je rat već završen, tako da su odavde prodavani kompanijama za prevoz tereta”, dodaje Dan.

Nekoliko godina po završetku rata 1918. godine, ti već tada zastareli teretni brodovi su se raspadali ili su uništeni u relativno plitkim vodama malog zaliva.

"Ovaj kamen koji štrči iz vode je nekada bio na dnu broda za održavanje balansa", priča Dan.

Oko 80 metara dugi brodovi potonuli su pored mnogo starijih olupina koje datiraju iz 17. i 18. veka.

"Ako pogledate snimke ovog područja napravljene iz vazduha, videćete da su brodovi poređani u nizu jedan pored drugog", ističe Dan.

Danas je to utičište u divljini, koje su ljudi napravili za ribe, plovke, patke i druge životinje.

Arheološkinja Suzan Lengli odobrava:

"Mnoge olupine izgledaju kao ploveće saksije. U njima buja vegetacija što je izuzetno dobro za životnu sredinu, jer prečišćavaju vodu, životinjama obezbeđuju utočište i pomažu u borbi protiv klimatskih promena".

Drva koja sporo trule ne ugrožavaju životnu sredinu.

"Pošto su ispod vode, nemaju dovoljno kiseonika, i raspadaju se veoma sporo, a i slana voda usporava truljenje", objašnjava Dan.

U zalivu Malous nalazi se najviše potopljenih brodova u zapadoj hemisferi. Iako su samo olupine, to je najveća kolekcija brodova iz Prvog svetskog rata, kaže ​Suzan Lengli.

"Ovo je jedino mesto na kojem možete videti pravu veličinu tih brodova, koliko ih je bilo, kao i mnoštvo različitih modela. Ovo je kao neki veliki muzej".

Istorijska postavka sa ekološkim prednostima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG