Linkovi

Imigranti traže državljanstvo zbog izbora


Gradjani u redovima čekaju da glasaju
Gradjani u redovima čekaju da glasaju

Sporna američka predsednička kampanja, koja uključuje anti-imigrantsku retoriku kandidata poput Donalda Trampa, podstiče mnoge imigrante koji imaju dozvole za stalni boravak da postanu američki državljani kako bi mogli da glasaju na izborima.

Poreklom iz Perua Marija i Horhe Arana žive i rade u SAD već šest godina kao nosioci zelene karte.

Ovogodišnja predsednička kampanja i fokus na imigracionim pitanjima konačno su ih naveli da podnesu molbu za državljanstvo kako bi mogli da glasaju.

Volela bih da svi imigranti koji su ovde dobiju legalni status, ima mnogo porodica koje pate zbog deportacija i deca pate jer su majke i očevi razdvojeni. Veoma je važno da se ta situacija reši”, kaže Marija Arana, Stanovnica Majamija.

Porodica Arana nije usamljena u tome.

Ivan Para, menadžer programa za sticanje državljanstva u neprofitnoj organizaciji sa sedištem u Majamiju primetio je da raste broj onih koji žele da postanu američki državljani tokom ove izborne godine.

“Tokom prošle godine, za čitavu godinu procesuirali smo 500 ljudi. Ove godine, tokom samo jednog vikenda, bilo ih je 400”, navodi Ivan Para iz Migrantske koalicije Floride.

Broj potencijalnih novih birača je znatan, sa gotovo 9 miliona onih koji imaju pravo da postanu američki državljani širom zemlje, od kojih je skoro milion samo na Floridi.

“Milioni ljudi u Americi su spremni da podnesu molbu. Oni su vredno radili. Plaćali su porez. Govore engleski”, ističe Ivan Para.

Nosiocima zelene karte je potrebna pomoć da prodju kroz sistem i konačno preduzmu korake potrebne da glasaju u zemlji u kojoj, u nekim slučajevima, žive već decenijama.

Hulio Kalderon, koji je rodjen i odrastao u Hondurasu, provodi dane u ovoj koaliciji kako bi obezbedio da mera Floride iz 2014., kojom se nedokumentovanim imigrantima obezbedjuje da na univerzitetima plaćaju nižu, državnu školarinu, bude ispravno primenjena.

I sam nedokumentovani imigrant – ovaj 26-godišjak se nada da će svi oni koji imaju pravo da glasaju iskoristiti to svoje pravo.

“Imamo veliku priliku da nateramo kandidate da kažu šta žele da učine i da to i učine. Ne samo da to kažu. Glasovi Latinoamerikanaca su veoma važni i moramo držati kandidate za reč”, kaže Hulio Kalderon, iz Imigrantske koalicije Floride

Uz tekuću deportaciju nedokumentovanih imigranata i pretnje kandidata da će zabraniti nekim imigrantima dolazak u SAD, mnogi tvrde da ulog ne bi mogao biti veći.

XS
SM
MD
LG