Linkovi

Katastrofa u Flintu zbog pijaće vode


Stanovnici Flinta uzimaju flaširanu vodu
Stanovnici Flinta uzimaju flaširanu vodu

Zdravstveni stručnjaci navode da su pronašli opasno visok nivo olova u organizmu dece iz tog grada, a državni funkcioneri počeli su da snabdevaju grad flaširanom vodom

Američki aktivisti za građanska prava juče su se okupili u gradu Flintu, u saveznoj državi Mičigen, u kojem se dešava kriza sa zagađenom pijaćom vodom. Aktivisti su situaciju opisali ne samo kao vanrednu situaciuju, već kao “katastrofu”

Sveštenik Džesi Džekson obratio se okupljenoj masi zabrinutih i gnevnih građana, rekavši da su “ljudi u Flintu iznevereni”.

Zdravstveni stručnjaci navode da su pronašli opasno visok nivo olova u organizmu dece iz tog grada, a državni funkcioneri počeli su da snabdevaju grad flaširanom vodom kako bi zaštitili lokalno stanovništvo od dalje kontaminacije.

Predsednik Barak Obama proglasio je vanredno stanje u subotu, čime je omogućio slanje federalne pomoći. Čuveni autor dokumentarnih filmova i dobitnik Oskara Majkl Mor, koji je rodom iz Flinta, apelovao je na predsednika Obamu da iskoristi ovonedeljnu posetu Detroitu i obiđe i Flint.

“Potreban nam je predsednik SAD ovde. Potrebna nam je federalna pomoć. Potrebna nam je FEMA. Potrebni su nam EPA (Agencija za zaštitu čovekove sredine), Centar za kontrolu bolesti i Armijski korpus inženjera”.

Kriza je počela 2014. kada je osiromašeni grad pokušao da uštedi novac, uzimanjem vode iz lokalne reke, a ne iz vodovodnog sistema Detroita.

Kasnije je utvrđeno da zvaničnici nisu adekvatno tretirali korozivnu vodu iz reke Flint, kako bi sprečili da metal curi iz starih cevi. Stanovnicima godinu i po dana nije rečeno da je voda koju piju zagađena.

Grad se vratio korišćenju vode iz Detroita, ali inženjeri navode da bi možda trebalo promeniti sistem za distribuciju vode, što bi koštalo čak milijardu i po dolara.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da izlaganje velikim količinama olova može da ošteti ljudski nervni i reproduktivni sistem i bubrege, a može da dovede i do “nepovratnog umanjenja sposobnosti za učenje, problema u ponašanju i zaostalosti u mentalnom razvoju”.

XS
SM
MD
LG