Linkovi

Flin blokirao operaciju protiv ISIS-a kojoj se protivila Turska


پاکستان کی مساجد میں عبادات کی مشروط اجازت دی گئی تھی۔ جس کے تحت مساجد انتظامیہ کی جانب سے انتظامات کیے جا رہے ہیں۔
پاکستان کی مساجد میں عبادات کی مشروط اجازت دی گئی تھی۔ جس کے تحت مساجد انتظامیہ کی جانب سے انتظامات کیے جا رہے ہیں۔

Nekoliko dana pre nego što je predsednik Donald Tramp preuzeo dužnost, u tom trenutku budući savetnik za nacionalnu bezbednost, Majkl Flin, blokirao je vojni plan protiv Islamske države, kome se protivila Turska - zemlja kojoj mu je platila više od 500.000 dolara za lobiranje, javila je novinska agencija Mekleči.

Prema izveštaju, Flin je odbio zahtev Obamine administracije da se odobri operacija protiv uporišta Islamske države u Raki, efektivno odlažući vojnu operaciju. O njegovim razlozima u izveštaju nema reči, ali Turska se snažno protivila američkoj vojnoj akciji u saradnji sa kurdskim snagama.

U to vreme, nije bilo obelodonjaneno da je Flin plaćen da bi lobirao u korist turske vlade. Nedeljama nakon toga, Flin se retroktivno registrovao u Sekretarijatu za pravosuđe.

Vesti o Flinovoj aktivnosti dolaze usred intenzivne istrage o potencijalnim kontaktima sa Rusima, kako njegovih, tako i drugih Trampovih saradnika. U sredu, Sekretarijat za pravosuđe imenovao je bivšeg direktora FBI, Roberta Milera, da bude specijalni savetnik u istrazi o ruskim naporima da utiču na predsedničku kamanju u SAD.

Komiteti za bezbednost Senata i Predstavničkog doma takođe sprovode istrage.

Tramp je otpustio Flina u februaru po drugoj osnovi - zbog toga što je potpredsednika Majka Pensa i druge zvaničnike Bele kuće pogrešno obavestio o svojim razgovorima sa ruskim abmasadorom u SAD.

Izveštan agencije Meklači poziva se i na ranije izveštaje u Njujorkeru i drugim medijima prema kojima je Flin radio u korist Turske.

Vojni plan protiv uporišta Islamske države onačno je bio odobren, ali ne pre nego što je Flin otpušten.

XS
SM
MD
LG