Linkovi

Pilot koji je, nehotice, obučio teroriste


Rudi Dekers izgubio je bogatstvo, kompaniju i brak jer su se u njegovoj školi obučavala trojica terorista koji su izvršili napade 11. septembra.
Rudi Dekers izgubio je bogatstvo, kompaniju i brak jer su se u njegovoj školi obučavala trojica terorista koji su izvršili napade 11. septembra.

Deceniju nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države, Amerikanci su još užasnuti zbog događaja 11. septembra - užasnuti što su teroristi udarili avionima u zgrade u Njujorku i Vašingtonu, što je poginulo oko 3000 ljudi, te što su se trojica od četvorice napadača obučavali u američkim školama letenja. Jedna od njih više ne radi, dok je vlasnik ostao bez novca.

Mohamed Ata i Marvan al-Šehi upravljali su avionima koji su 11. septembra 2011. udarili u Svjetski trgovinski centar.

Čovjek koji je vodio školu letenju, u kojoj su se napadači obučavali pola godine je Rudi Dekers, Holanđanin koji živi u mestu Venis na Floridi od 1993. godine. Novinarka Glasa Amerike letjela je sa njim u avionu tipa Cesna 172, sa četiri sjedišta, istom u kojem su se Ata i Al-Šehi obučavali u Dekersovoj školi "Hafmen avijacija".

Dekers je vodi istom rutom za obuku, duž Atlantskog okeana. Prvi put leti ovim putem u poslednjih osam godina, zbog čega pored njega sjedi instruktor letenja.

U ovom vazdužnom prostoru, iznad jugozapadne Floride, obučavala su se trojica od četvorice pilota. Smatra se da su izabrali ovo područje zbog ravnog terena i obale koja može da se koristi za navigaciju.

“Uvijek smo išli 16 kilometara izvan ovog područja, koje je veoma mirno. Zbog toga su ovdje zagušivali motore, vježbali oštre okrete i sve ostale vještine”, priča Dekers.

Dekers je dvojicu terorista viđao svakodnevno. Još uvijek posjeduje njihove prijave, rezultate na testovima i papire za studentske vize. I Atin potpis na pilotskoj dozvoli.

Ata je uvijek bio sam. Nije mnogo pričao. Nije volio da priča sa nama. Ali al-Šehi jeste.

Ličili su uglavnom na ostale strane studente osim što su, kaže Dekers, bili bezobzirni i nemarni. Nakon što ih je glavni instruktor upozorio da bi mogli da budu izbačeni iz škole, Atino i al-Šehijevo ponašanje se popravilo. Ali ono za šta ih je njegova kompanija obučila, uticalo je na Dekersov život, bogastvo i kompaniju.

“Tamo su bile moje kancelarije ali, znate, ništa više nije u mom vlasništvu.”

U četiri sata ujutru, dan nakon terorističkih napada, agenti Federalnog istražnog biroa ušli su u Dekersovu kancelariju, koja je u to vrijeme bila u ovoj zgradi. Zaplijenili su njegova dokumenta i kompjutere. Imigracioni agenti ispitivali su ga o ovim prijavama za studentske vize. Svjedočio je pred Kongresom. Florida ga je optužila za prevaru, a zatim povukla tužbu. Njegova kompanija i brak su propali.

“To mi je donijelo mnogo problema. Izgubio sam sve. Ukupna vrijednost moje imovine bila je 12 miliona dolara, a godinu nakon 11. septembra, 46 hiljada”, priča Dekers.

Dekers krivi teroriste, al-Kaidu i Osamu bin Ladena. Napisao je i knjigu o svom iskustvu. Da danas ima školu letenja... "u njoj ne bi bili muslimanski učenici”, kaže.

Dekers kaže da njegov, nekada uspješan, život više ne postoji.

“Kada izgubite svoj san, kada izgubite novac. Živio sam na plaži u Nejplsu. Morao sam da prodam kuću. Izgubio sam sve. Ali sam još živ”.

Oko 3.000 ljudi međutim nije. Ipak, Rudi Dekers ističe da je borac. I to je priča koju želi da ispriča.

XS
SM
MD
LG