Linkovi

Flaster ublažava sporedne efekte lekova


Providni flaster pod nazivom Tepi dostavlja lek protiv bolova ibuprofen tačno na bolno mesto.

Brojni lekovi imaju sporedne efekte zbog kojih mnogi pacijenti ne žele da ih uzimaju. Ali britanski istraživači razvili su flaster koji ne izaziva neprijatne sporedne efekte.

Providni flaster pod nazivom Tepi dostavlja lek protiv bolova ibuprofen tačno na bolno mesto. Pilule mogu da izazovu bolove u želucu, ali ne i flaster. Naučnici na univerzitetu Vorvik u Engleskoj, među kojima i Dejvid Hedlton, razvili su samolepljivu foliju u koju je ubrizgan lek protiv bolova.

Do 30 odsto lepka je ibuprofen, a kada se to zalepi na kožu kao i običan flaster, lek će se zapravo upiti kroz kožu u telo na bolnom mestu i zatim će olakšati bol na isti način kao i postojeći gelovi i kreme.”

Flaster sa ibuprofenom može da pruži neprekidno olakšanje bola tokom 24 sata. Flastere proizvodi Medherant, kompanija koja je povezana sa univerzitetom, čiji suosnivač je Endru Li.

“U laboratoriji smo bili oko 12 meseci, ali za to vreme smo zapravo procenili oko 90 odsto lekova koji su trenutno dostupni, bilo kao kreme ili flasteri. Testirali smo ih u našim polimerima sa veoma dobrim rezultatima.”

Tepi bi mogao da stigne na tržište za oko 3 godine za tretiranje bola, dok će verovatno slediti desetine drugih flastera sa lekovima.

XS
SM
MD
LG