Linkovi

KiM: Oliveru Ivanoviću produžen pritvor


Petorica optuženih Srba, među kojima i lider građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice, koja ih tereti za teška krivična dela počinjena 1999. i 2000. godine na severu Kosova.

"Apsolutno nisam kriv", rekao je Oliver Ivanović u osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici odgovarajući na pitanje sudije Roksane Komša da li se oseća krivim, nakon čitanja optužnice.

I ostala četvorica Dragoljub Delibašić, Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, takođe su se izjasnili da nisu krivi nip o jednoj tački optužnice.

Ivanović I Delibašič su optuženi da su počinili krivična dela podsticanje na ubistvo i pokušaj ubistva zbog nacionalnih motiva u saizvršilaštvu, naveo je šef Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova Džonatan Ratel. Ostala trojica Aleksandar Lazović, Nebojša i Ilija Vujačić su optuženi za pokušaj ubistva i teško ubistvo iz nacionalnih motiva, a zaprećena kazna za ta dela je ne manja od deset godina do doživotnog zatvora.

Sudnica je bila prepuna rodbine i prijatelja optuženih, a prvom ročištu prisustvovali su i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

"Srbija stoji uz Olivera, Iliju, Dragoljuba, Nebojsu i Aleksandra i mi smo uvereni da će oni u svakom fer postupku dokazati svoju nevinost. Istovremeno zahtevamo njihovo puštanje na slobodu do okončanja postupka, dakle zahtevamo to da budu pušteni da se brane sa slobode, da im bude omogućeno odgovarajuće vreme za odbranu, jer ako je optužba imala 15 godina da priprema nešto, za šta mi ne verujemo da su bilo kakvi ozbiljni dokazi, ne zvuči nam uverljivo, a ni dobro to što se optuženicima pruža samo 30 dana da prezentuju doakze koji treba da potvrde njihovu nevinost”, rekao je Đurić.

Advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić rekao je da su se optuženi izjasnili da nisu krivi, da su optužbe potpuno lažne i da će se na suđenju to i dokazati.

“Videli ste da je sudija ostavila rok od 30 dana da podnesemo naše prigovore i predloge i mi ćemo to učiniti. Pre svega ćemo podneti prigovor protiv optužnice i tražiti da optužnica bude odbačena, a nakon toga ćemo podneti prigovore na dokaze koje je javni tužilac predložio i predložićemo naše dokaze i dati našu listu svedoka koje želimo da se saslušaju”, kazao je Vlajić.

Oliver Ivanović uhapšen je 27. januara i od tada je u pritvoru. Posle sedmodnevnog štrajka glađu premešten je iz prištinskog u kosovsko-mitrovački zatvor. Iz EULEKS-a je danas saopšteno da je Ivanoviću produžen pritvor za još dva meseca, do 26 oktobra.

XS
SM
MD
LG