Linkovi

Fitnes program za hendikepiranu decu


Prema novom vladinim istraživanju, svako 45. dijete u Sjedinjenim Državama, uzrasta od tri do 17 godina, ima neki oblik autizma, što znači da sa tim poremećajem živi dva odsto djece u zemlji.

Većina ima ograničene fizičke i socijalne sposobnosti i nema mnogo prilika da poboljša svoje stanje. Jedan imigrant sa Jamajke želi to da promijeni, kroz fitnes program.

Osamnaestogodišnja Ema pati od autizma i epilepsije, zbog čega ima problema sa govorom i motorikom. Lopta sa kojim vježba je teška gotovo kilogram.

"Pomažemo joj da razvija vještine povezane sa čulima, udaranjem u svijetla, ali i motoriku, jednostavnim dobacivanjem lopte.”

Rikardo Kaningem je 2011. godine, u Fols Čerču, blizu Vašingtona, otvorio studio “LCF Kids” koji nudi terapeutski program za razvoj fizičkih i socijalnih vještina hendikepirane djece.

“Tetka me je inspirisala da započnem ovaj program. Imala je Daunov sindrom i kada smo odrastali, gledali smo je kako se suočava sa brojnim problemima. Nije bilo mnogo programa koji bi joj pomogli da razvije motoriku, koordinaciju i kognitivne funkcije.”

Kaningem, bivši atletičar sa Jamajke, došao je 2000. godine u Sjedinjene Države, gdje je na koledžu studirao fitnes i rekreaciono istraživanje.

“Uvijek sam želio da pomažem ljudima. To je moja strast, vizija. Želio sam da stvorim sredinu u kojoj djeca mogu da razvijaju samopouzdanje i da ne budu uplašena, mjesto koje bi im bilo bezbjedno utočište, gdje bi se osjećali dobro.”

Program je dizajniran za različite uzraste, od tri od 21 godinu. Vježbe su zasebne za svako dijete i zavise od njegovih potreba. Djeca mogu da učestvuju i u grupnim sesijama.

“To je kao igralište. Ovo ne posmatraju kao terapiju, već kao mjesto gdje idu da bi se zabavili.”

"Jedna od stvarno velikih prednosti, koju nikada nismo očekivali, je društveni aspekt. Prijateljstvo s djecom s kojom dolazi ovdje”, kaže Emina majka, Dona Badvej.

Međutim, Kaningemov cilj je da djeci pruži više od udobnog mjesta.

"Ključ je pripremiti ih za uspjeh, razviti individualne vještine, koje će primijeniti u svojoj zajednici. Cilj mi je da ova djeca budu bolje prihvaćena u zajednici i na radnom mjestu.”

To je, kako ističe Kaningem, jedino moguće ako svi pomognu u integraciji hendikepiranih osoba.

XS
SM
MD
LG