Linkovi

Fiskalni savet Srbije tvrdi da nisu zašli u politiku


Fiskalni savet Srbije
Fiskalni savet Srbije

Fiskalni savet Srbije ocenio je da treba ukinuti zakon o smanjenju penzija jer je fiskalna kriza prevaziđena, ali povećanje plata i penzija treba da prati rast bruto domaćeg proizvoda.

Članovi Fiskalnog saveta odbacili su danas tvrdnje potpredsednika Skupštine iz SNS-a Veroljuba Arsića da su tražili smanjenje penzija za 50 odsto i da su takvim stavom zašli u politiku.

Kako je rekao član Saveta Nikola Altipamarkov fiskalna konsolidacija nemoguća je bez smanjenja penzija, jer su one najveća stavka u budžetskim izdacima, dok je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao da u okviru budžeta za 2018. godinu postoji prostor za povećanje plata i penzija, ali samo srazmerno rastu BDP-a, jer bi u suprotnom bio ugrožen pozitivan rezultat koji je postignut do sada.

"Pored porasta plata i penzija otvara se i prostor za druge izdatke, a pre svega za javne investicije, a verovatno i za smanjenje poreza. Međutim, da bi se to postiglo moraju se neki rizici za budžet i deficit otkloniti, a to je problem javnih i državnih preduzeća", rekao je Petrović.

Predsednik Fiskalnog saveta je dodao da privredni rast Srbije zaostaje za uporedivim zemljama, ali da je projektovani rast oko četiri odsto iduće godine, a član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković je, govoreći o povećanju budžeta ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova, naveo da je on veći za 11 milijardi dinara, ali da je Srbija mogla, kao i druge zemlje, da nađe način da ti budžeti budu transparentniji.

"U načelu porast budžeta i investicija nije loša stvar, ali kao što smo mi ovde i napisali, bilo bi dobro da se nađe način da se bolje, detaljnije, transparentnije prikažu investicije i na razdelima ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova", istakao je Vučković.

Predsednik Fiskalnog saveta je ukazao da je unapređenje privrednog ambijenta Srbije u 2017. po međunarodnim listima posledica i poboljšanja makroekonomskog okruženja, što je rezultat niskog fiskalnog deficita i lakšeg izdavanja građevinskih dozvola. Ali u drugim presudnim elementima nismo napredovali, upozorio je Pavle Petrović.

XS
SM
MD
LG