Linkovi

Pad potrošnje u slučaju fiskalne provalije


Ekonomisti Bele kuće upozoravaju da bi potrošači mogli da uspore svoju potrošnju ukoliko Kongres dozvoli pad u finansijsku provaliju.

Protekli vikend doneo je veliki profit trgovcima, dok su Amerikanci koristili primamljive popuste povodom Dana zahvalnosti da započnu sezonu praznične kupovine. Medjutim, po reakcijama na Vol Stritu ne bi se pogodilo da je vikend bio tako uspešan. Berzanski indeksi bili su niži u ponedeljak nakon što su ekonomisti Bele kuće upozorili da bi potrošači mogli da uspore svoju potrošnju ukoliko Kongres dozvoli pad u finansijsku provaliju.

Prema novoj anketi, neverovatnih 247 miliona kupaca posetilo je prodavnice i vebsajtove za vreme vikenda posle Dana zahvalnosti. Crni petak – nezvanični početak sezone praznične kupovine – lako je prevazišao očekivanja i opravdao svoj naziv kao dan kada trgovci konačno izlaze iz minusa, odnosno “crvenog”, i počinju da ostvaruju profit.

Nacionalna federacija za maloprodaju navodi da su kupci prazničnih poklona u proseku potrošili oko 423 dolara, čime je ukupan iznos kupovine u četiri praznična dana blizu 60 milijardi dolara – gotovo 13 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Analitičar maloprodaje Maršal Koen to naziva dobrim početkom.

"Crni petak, bilo dobar ili loš, nije pokazatelj kako će izgledati maloprodaja na ukupnom, godišnjem nivou, ali je dobar znak da su potrošači spremni da troše.”

Potrošnja je od ključnog značaja za američku ekonomiju i pokriva oko 70 odsto ukupne ekonomske aktivnosti. Medjutim, Bela kuća je u ponedeljak upozorila da bi neuspeh Kongresa da postigne kompromis o budžetu do kraja godine mogao da ozbiljno zakoči potrošnju.

Ključni indeksi na njujorškoj berzi zabeležili su oštar pad.

Rajan Alegzender, predstavnica organizacije Poreski obveznici za zdrav razum – objašnjava:

"Berze su nervozne jer ne vide put napred. Ekonomija je u krhkom stanju jer smo još u period oporavka i vreme je da predsednik, predsedavajući Predstanvičkog doma i ceo Kongres pojačaju napore i donesu teške odluke kako bismo se odmakli od provalije.”

Bez sporazuma, nestranačka Kongresna služba za budžet navodi da bi kombinacija automatskog povećanja poreza i rezanje troškova na kraju godine – što zajedno predstavlja finansijsku provaliju – mogla da gurne američku ekonomiju nazad u recesiju.

Stručnjak za budžet, bivši republikanski kongresmen Bil Frenzel, kaže da vreme ističe.

"Predsednik će morati da načini neke ustupke, Senat takodje, Predstavnički dom će morati da načini malo veće ustupke. No, verujem da će, budući da su posledice tako loše, oni uspeti da se dogovore.”

Bela kuća navodi da bi, u slučaju da Kongres ne postigne dogovor o budžetu, potrošnja mogla da se smanji za gotovo 200 miljardi dolara sledeće godine, a ekonomski rast - za 1,5 odsto.
XS
SM
MD
LG