Linkovi

Upozorenje Fiskalnog saveta Srbije o budžetu


Predstavnici Fiskalnog saveta Srbije ističu da je budžetska situacija u zemlji problematična, a da su optimistične izjave Ministarstva privrede i finansija posledica pogrešne metodologije računanja BDP-a.

Naspram pomalo optimističkih najava iz Ministarstva privrede i finansija, Fiskalni savet je danas izašao sa upozoravajućim podacima - od veličine javnog duga Srbije, do procena da uprkos skorom rebalansu, budžet neće izdržati do kraja godine.

Javni dug Srbije je u prethodna tri kvartala porastao za 3,5 milijardi evra i iznosi 62 odsto bruto-domaćeg proizvoda, a do kraja godine bi mogao da naraste i na 65 odsto BDP-a, ocenio je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Prema njegovim rečima, optimistični podaci sa kojima je do sada izašlo Ministarstvo finansija i privrede su posledica pogrešne metodologije, po kojoj nisu uračunati dugovi lokalnih samouprava, a ukupna računica je izvođena na projektovani BDP, a ne realni iz poslednja četiri kvartala.

Fiskalni savet je danas i pohvalio namere Vlade da započne najvažnije strukturne reforme.

"Strukturne reforme su dobro koncipirane i presudne za trajno ozdravljenje javnih finansija, stoga Fiskalni savet snažno podržava taj paket reformi. Naša glavna primedba je što nije uključena i reforma penzijskog sistema", rekao je Petrović.

Fiskalni savet ocenjuje da je odluka o rebalansu budžeta već sredinom godine ispravna, ali i upozorio da će deficit umesto rebalansom planiranih 178 biti oko 200 milijardi. Po proceni Fiskalnog saveta prihodi republičkog budžeta biće za oko 15 milijardi dinara manji od onog iz rebalansa, dok će rashodi biti za oko 10 milijardi veći od planiranih.

"Rebalans nije u potpunosti odgovarajući, jer je prisutan određeni optimizam prilikom planiranja prihoda, pa i optimizam prilikom sagledavanja ušteda koje se mogu ostvariti u ovoj godini", istakao je član Fiskalnog saveta, Vladimir Vučković.

Kao jednu od mera za popravljanje budžetske situacije, Fiskalni savet predlaže uvođenje takozvanog privremenog solidarnog poreza na plate u javnom sektoru veće od 40.000 dinara i penzije veće od 25.000 dinara. To bi donelo 0,6 odstu uštede bruto domaćeg proizvoda, pocenjuju u Fiskalnom savetu.
XS
SM
MD
LG