Linkovi

Fiskalna borba u američkom Kongresu


Američki Kongres pod pritiskom da izglasa finansiranja raznih programa i agencija jer se rok za usvajanje budžeta približio.

Iako je u Vašingotnu sva pažnja usredsređena na nuklearne razgovore sa Iranom, u američkom Kongresu je u toku bitka oko finansiranja američke vojske i drugih domaćih agencije i programa, s obzirom da se približava krajnji rok za usvajanje budžeta za važne federalne agencije i inicijative. Osim toga, približava se i avgust kada je ceo Kongres na letnjem odmoru.

Kongres bi mogao da stavi na dnevni red nuklearni dogovor sa Iranom, ali pored toga opterećen je zaostalim poslovima.

Uskoro ističe važnost zakona o finansiranju autoputeva, a kongresmeni se spore oko dugoročnog rešenja.

Još jedno zatvaranje rada nekih federalnih agencija je moguće ukoliko njihovo finansiranje ne bude usvojeno do kraja fiskalne godine 30. septembra.

"Ovo je samo dokaz o nefunkcionalnosti Vašingtona. To ne voli niko. Radi se o našoj zemlji. Ne smemo prekinuti rad vlade", rekao je demokratski kongresmen, Donald Norkros.

Republikanci se zalažu za odvajanje većih sredstava za izdatke na vojsku, uz smanjenje budžeta nekih vladinih programa.

"Optimista sam da će ovaj dom odobriti sredstva za našu vojsku na bojištu, i sredstva za zbrinjavanje vojnika po povratku", poručio je republikanski senator, Džon Kornin.

Međutim, demokrate smatraju da domaći programi ne bi trebalo da budu zanemareni.

"Vreme je da republikanci prestanu da idu putem koji vodi u zastoj i katastrofu za federalni budžet i uozbilje se oko budžetskog dogovora za finansiranje rada federalne vlade", ističe demokratski senator, Čarls Šumer.

Republikanci insistiraju da je fiskalna disciplina neophodna.

"Najveći rizik za našu zemlju je nacionalni dug koji nadmašuje vrednost bruto domaćeg proizvoda. Pogledajte haos u Grčkoj. Naša zemlja nije u mnogo boljoj situaciji", upozorava republikanski kongresmen, Tom Mek Klintok.

Republikanci kontrolišu oba doma Kongresa, međutim demokrate kažu da oni ne rukovode dobro.

"Tako Republikanci upravljaju i prave se da vode našu zemlju", rekao je demokratski senator, Heri Rid.

Svaki zakonski predlog usvojen u Kongresu, predsednik Barak Obama može da potpiše ali i da odbije. Američki zakonodavci očekuju od predsednika da sazove sastanak o budžetu, da bi se međustranački sporovi mogli lakše prevazići.

XS
SM
MD
LG