Linkovi

Procvetala cinija u svemiru


Cinija, jednogodišnja baštenska biljka, poznata i kao "lepi čovek" uspešno procvetala na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Cinija, jednogodišnja baštenska biljka, poznata i kao "lepi čovek" uspešno procvetala na Međunarodnoj svemirskoj stanici

"Prvi cvet koji se uzgaja u svemiru je procvetao", napisao je američki astronaut Skot Keli na svom tviter nalogu uz priloženu fotografiju cveta.

Narandžasta cinija procvetala je na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Cinije na Zemlji ima u izobilju, pogotovo leti, međutim na Međunarodnoj svemirskoj stanici ova vrsta je imala poteškoća da se prilagodi bestežinskom stanju. Nekoliko primeraka nije uspelo da procveta u decembru jer se usled visoke vlažnosti vazduha na listovima pojavila buđ, navodi NASA.

Međutim Keli je, očigledno, uspeo da ih povrati negom.

Uzgajanje ovakvog, jestivog, bilja koje može da cveta deo je dugoročnog NASA-inog programa pod nazivom "Veggie", odnosno povrće.

Cilj je da se omogući proizvodnja hrane na dugačkim putovanjima, kao što je misija sa ljudskom posadom na Mars. NASA ističe da je sposobnost da se hrana uzgaja na svemirskom brodu ključna za preživljavanje astronauta u svemiru.

Posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici prošle godine već je uspešno uzgojila i pojela zelenu salatu, a do iduće godine se očekuje i paradajz.

Uzgajanje povrća na svemirskoj stanici počelo je sredinom 2014. godine. Ono raste bez zemlje, u vazduhu ili u vlažnom okruženju.

Takav sistem zahteva manje vode i đubriva, a biljke rastu tri puta brže nego na Zemlji, objašnjava NASA.

XS
SM
MD
LG