Linkovi

Slabljenje sloboda 12 godina zaredom


2017-ta je bila dvanaesta uzastopna godina opadanja globalnih sloboda, prema novom, godišnjem izveštaju Fridom Hausa „Sloboda u svetu“. Dok stručnjaci kažu da globalnoj stabilnosti preti veći rizik zbog, između ostalih, Kine, Rusije i Severne Koreje, postoje i znaci napretka i razvoja u drugim regionima, uključujući Latinsku Ameriku i Afriku.

Demokratija u padu i pod napadima… u skoro svakom delu sveta. To je slika koja se stiče na osnovu novog izveštaja Fridom Hausa koji prati građanske i druge demokratske slobode širom sveta. Arč Pudington je stručnjak Fridom Hausa.

“12-tu godinu zaredom, sloboda je u padu širom planete. Pod tim podrazumevamo da je u više zemalja, u ovom slučaju, u slučaju 2017. godine mnogo više zemalja – zabeleženo opadanje slobode umesto da je primećeno napredovanje.”

Taj trend uključuje I SAD, gde je aktuelna istraga ruskog mešanja u izbore 2016. oslabila status zemlje kao primera demokratije. Ruska kampanja dezinformacija za vreme nekoliko evropskih izbora takođe je navedena kao faktor podrivanja demokratskih normi u svetu.

Arč Pudington, Fridom Haus
Arč Pudington, Fridom Haus

U zemljama poput Kine, stručnjaci vide šablon pojačavanja represije i cenzure pod upravom lidera Ši Đinpinga.

Masovni egzodus Rohindža muslimana iz države Rakajn u Mjanmaru skrenuo je svetsku pažnju na sve težu humanitarnu krizu koju mnogi, uključujući SAD, nazivaju etničkim čišćenjem.

Posle smene predednika Zimbabvea Roberta Mugabea, stručnjaci su izrazili oprezni optimizam u pogledu političke budućnosti zemlje.

"Zimbabve je opao u našem rangiranju 2017. ali je to prevashodno zbog toga što je predsednik Mugabe smenjen nedemokratskim sredstvima. Ipak se nadamo da će se ostvariti neka od obećanja koja su data - da će se sprovesti reforme i liberalizacija i ozbiljni demokratski izbori u narednih godinu dana”, kaže Pudington.

Postoje znaci napretka širom Južne i Centralne Amerike, uključujući i Meksiko gde će ove godine biti izabran novi predsednik.

“Jedan od kandidata na izborima ima populističku biografiju i ako bi pobedio, moglo bi da dođe do zanimljivih promena u meksičkoj politici.”

Uprkos ratu koji i dalje traje u obe zemlje, eksperti Fridom Hausa kažu da će pratiti izbore u Iraku i Avganistanu ove godine u nadi da će uočiti dalji napredak ka uspostavljanju građanske vlade.

A u senci susednih zemalja Kine i Severne Koreje, stručnjaci vide znake nastavljenog političkog razvoja u Južnoj Koreji i Tajvanu.

“Činjenica da imate demokratski izabrane vlade koje su spremne da sprovedu političke reforme je jedna od vrlo pozitivnih vesti”, zaključuje Arč Pudington iz Fridom Hausa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG