Linkovi

Slabljenje sloboda 12 godina zaredom


2017-ta je bila dvanaesta uzastopna godina opadanja globalnih sloboda, prema novom, godišnjem izveštaju Fridom Hausa „Sloboda u svetu“. Dok stručnjaci kažu da globalnoj stabilnosti preti veći rizik zbog, između ostalih, Kine, Rusije i Severne Koreje, postoje i znaci napretka i razvoja u drugim regionima, uključujući Latinsku Ameriku i Afriku.

Demokratija u padu i pod napadima… u skoro svakom delu sveta. To je slika koja se stiče na osnovu novog izveštaja Fridom Hausa koji prati građanske i druge demokratske slobode širom sveta. Arč Pudington je stručnjak Fridom Hausa.

“12-tu godinu zaredom, sloboda je u padu širom planete. Pod tim podrazumevamo da je u više zemalja, u ovom slučaju, u slučaju 2017. godine mnogo više zemalja – zabeleženo opadanje slobode umesto da je primećeno napredovanje.”

Taj trend uključuje I SAD, gde je aktuelna istraga ruskog mešanja u izbore 2016. oslabila status zemlje kao primera demokratije. Ruska kampanja dezinformacija za vreme nekoliko evropskih izbora takođe je navedena kao faktor podrivanja demokratskih normi u svetu.

Arč Pudington, Fridom Haus
Arč Pudington, Fridom Haus

U zemljama poput Kine, stručnjaci vide šablon pojačavanja represije i cenzure pod upravom lidera Ši Đinpinga.

Masovni egzodus Rohindža muslimana iz države Rakajn u Mjanmaru skrenuo je svetsku pažnju na sve težu humanitarnu krizu koju mnogi, uključujući SAD, nazivaju etničkim čišćenjem.

Posle smene predednika Zimbabvea Roberta Mugabea, stručnjaci su izrazili oprezni optimizam u pogledu političke budućnosti zemlje.

"Zimbabve je opao u našem rangiranju 2017. ali je to prevashodno zbog toga što je predsednik Mugabe smenjen nedemokratskim sredstvima. Ipak se nadamo da će se ostvariti neka od obećanja koja su data - da će se sprovesti reforme i liberalizacija i ozbiljni demokratski izbori u narednih godinu dana”, kaže Pudington.

Postoje znaci napretka širom Južne i Centralne Amerike, uključujući i Meksiko gde će ove godine biti izabran novi predsednik.

“Jedan od kandidata na izborima ima populističku biografiju i ako bi pobedio, moglo bi da dođe do zanimljivih promena u meksičkoj politici.”

Uprkos ratu koji i dalje traje u obe zemlje, eksperti Fridom Hausa kažu da će pratiti izbore u Iraku i Avganistanu ove godine u nadi da će uočiti dalji napredak ka uspostavljanju građanske vlade.

A u senci susednih zemalja Kine i Severne Koreje, stručnjaci vide znake nastavljenog političkog razvoja u Južnoj Koreji i Tajvanu.

“Činjenica da imate demokratski izabrane vlade koje su spremne da sprovedu političke reforme je jedna od vrlo pozitivnih vesti”, zaključuje Arč Pudington iz Fridom Hausa.

XS
SM
MD
LG