Linkovi

Finiš kampanje: iznose se vizije, optužbe sevaju


Demokrata Hilari Klinton i republikanac Donald Tramp na poslednjoj predsedničkoj debati 19. oktobra
Demokrata Hilari Klinton i republikanac Donald Tramp na poslednjoj predsedničkoj debati 19. oktobra

Oko dve nedelje do izbora, Donald Tramp i Hilari Klinton iznose planove koje žele da sprovedu tokom predsedničkog mandata u Vašingtonu. Republikanski i demokratski kandidati žele da privuku što više pristalica dok iznose najvažnije detalje sve manjem broju neopredeljenih glasača širom zemlje.

Kampanje su u toku, mada se kandidati obe stranke međusobno optužuju :

“Hilari Klinton je najkorumpiranija osoba koja je ikad pokušala da osvoji položaj“, ponavlja republikanski kandidat Donald Tramp.

“ Donald Tramp je drugačiji. Nema ni kvalifikacije ni sposobnosti za predsednika, i glavnokomandujećeg“, konstatovala je Hilari Klinton, kandidatkinja Demokratske stranke.

Akcenat se stavlja na politiku, i oba kandidata žele da pokažu razliku u stavovima svim glasačima.

“Ako me izaberete za predsednika, uklonićemo probleme u prestonici“.

Tramp obećava ograničenje mandata zakonodavcima, i ostvarenje ambicioznih zadataka kako u zemlji tako i inostranstvu.

“Ponovo ćemo pregovarati o užasnim, zaista užasnim trgovinskim sporazumima, okončaćemo nezakoniti ulazak u zemlju, zaustavićemo masovni dolazak izbeglica, smanjićemo kriminal, porez, i regulative.“

“Moramo dosta poslova da završimo u Vašingtonu, i svesna sam da to neće ići lako“, kaže demokratska kandidatkinja.

Hilari Klinton obećava da će predvoditi poboljšanje privrede.

“ Investiraćemo u otvaranje radnih mesta u infrastrukturi, najveće od Drugog svetskog rata. Borićemo se protiv klimatskih promena investiranjem u radna mesta za korišćenje čistih i obnovljivih izvora“.

Oba kandidata koriste svaku priliku da napadnu suparnika kako na skupovima tako i preko elektronskih medija.

“ Imigraciona politika Hilari Klinton će dozvoliti ulazak u ovu zemlju, mnogim ljudima, sličnim onima koji su ubili mog sina“, glasi jedan od Trampovih predizbornih spotova.

“Moj sin je bio dvadesetsedmogodišnji Amerikanac, muslimanske vere, kapetan Humajun Kan. Pitam gospodina Trampa – Da li bi bilo mesta za mog sina u vašoj Americi?" oglasio se otac poginulog američkog vojnika, muslimana, u spotu Hilari Klinton.

Kako se bliži osmi novembar, Tramp i Klinton sve više vremena provode u govorima o svojoj viziji za zemlju, u nadi da biračima daju razloge da glasaju za jednog od njih, a ne protiv njihovog protivnika.

XS
SM
MD
LG