Linkovi

Finiš izborne kampanje u Srbiji


Ko će biti novi predsednik Srbije – možda će se znati već u nedelju, 2. aprila za kada je zakazan prvi krug glasanja. Kandidati za ovu funkciju održavaju završne konvencije, a glavno pitanje za istraživače javnog mnjenja i dalje je hoće li biti drugog kruga - ili će već u prvom, kako neki procenjuju, pobediti aktuelni premijer Aleksandar Vučić.

“I danas kada kažem Srbija, ne mislim na naciju ratnika, iako je to obeležilo vekove, mislim na naciju radnika”, kaže Vučić.

Iako nije premijer ni godinu dana, Aleksandar Vučić sada pretenduje na predsedničku stolicu. U pojedinim istraživanjima javnog mnjenja kotira se kao favorit i pobednik u prvom krugu izbora. Obećava da će zemlja ostati na evropskom putu, uz jednu napomenu.

“I u EU I u Vašingtonu uvek kažem Srbija želi da čuva dobre odnose sa Ruskom federacijom, da imamo dobru saradnju, da unapređujemo saradnju jer imamo pad u trgovinskoj razmeni u poslednjoj godini. Mislim da je to važno I da je to racionalna I ozbiljna politika.”

A kao ozbiljan protivkandidat Vučiću pominje se biši ombudsman, Saša Janković. Agencija Faktor plus daje mu oko 15% podrške. U kampanji su ga podržale i mnoge ugledne ličnosti.

“Vidim Srbiju kao jedino moguće kao snažnu državu u kojoj postoje institucije, koja vodi nezavisnu spoljnu politiku, ali u okviru evropske porodice naroda, na evropskom kontinetnu, u okviru evropskih vrednosti. Dakle, mi smo Evropljani, ono što nam se sad dešava, priča o Evropi dok idemo od Evrope – to je licemerno.”

Bivši predsednik Generalne skupštine UN, a sadašnji opozicioni kandidat Vuk Jeremić – takođe se kotira kao ozbiljan oponent Aleksandru Vučiću i kao neko ko bi mogao da prođe u drugi krug. Na završnoj konvenciji iz publike ga je bordrio i bivši predsendik.

“Mislim da je izuzetno važno da Srbija sarađuje sa svima, jer je put ka Evropi da kažem trenutno takav kakav jeste, mislim da moramo da nađemo načina da se bliže povežemo sa regionom u smislu ekonomske saradnje i da sarađujemo sa svima koji ovde imaju neke ekonomske interese”, ističe Jeremić.

Kandidat koji zapravo ne postoji, prema istraživanjima, ima 7,5% podrške. Ipak, od Ljubiše Preletačevića Belog, čije je pravo ime Luka Maksimović, očekuje se da animira apatične birače i podstakne izlaznost.

“Ovo ti je druže ozbiljno zezanje, ja sam to tako definisao. Pa ko ukapira, on će ukapirati. Jer sam izlazak na izbore nije zezanje.“

I baš od te izlaznosti zavisiće I ishod izbora, kažu u Cesidu.

“Kako sada stvari stoje, Aleksandar Vučić stoji oko 50% ili nešto iznad 50%, I ima potencijal da pobedi u prvom krugu. Ključno pitanje da li će se to desiti je izlaznost. Ako dođe do veće izlaznosti, onda I on mora da poveća podršku, ako izlaznost bude veća od 4 miliona možda može da se desi scenario da se ide u drugi krug. Što se tiče Saše Jankovića, on je već dve nedelje na drugom mestu“, navodi Bojan Klačar iz Cesida.

Prvi krug izbora biće održan u nedelju, 2. aprila. Drugi, ako ga bude – na Uskrs, 16-og.

XS
SM
MD
LG