Linkovi

TV produkcije napuštaju Los Andjeles


Iako Los Andjeles, dom Holivuda, važi za svetsku prestonicu industrije zabave, mnogi delovi industrije se sele u druge gradove SAD.

Mnogi nazivaju Los Andjeles, grad u kome je smešten Holivud, svetskom prestonicom industrije zabave. Medjutim, mnogi delovi televizijske i filmske industrije napuštaju Los Andjeles i sele se u druge gradove u SAD pa i van zemlje. Novinarka Glasa Amerike Elizabet Li u Los Andjelesu je pokušala da sazna – zbog čega?

Vreme je ručka u studiju u Los Andjelesu gde se snima nova TV serija Vegas. Medjutim, većina novih televizijskih drama ove godine se ne snima u Kaliforniji. Stiv Majkelson je suvlasnik kejtering kompanije koja priprema obroke za ekipe televizijskih serija poput “Vegasa”. Prema njegovim rečima, poslednje godine nisu bile dobre za taj biznis u Los Andjelesu.

“Juče me je nazvala kompanija koja želi da mi proda pet kamiona za kejtering. Žele da napuste ovaj biznis.”

Neke kejtering kompanije specijalizovane za TV i filmsku industriju napuštaju Los Andjeles kako se produkcije sele u druge gradove.

Pol Odli je predsednik agencije "Film LA", koja filmskim producentima izdaje dozvole za snimanje na lokacijama. Kaže da je došlo do dramatičnih promena, posebno u televizijskoj industriji.

“Ove godine, na primer, od 23 nove TV drame 21 se snima van Kalifornije a doslovno sve su se ranije snimale ovde. Imali smo više od 80% televizije a sada smo se sveli na oko 40%.

Bela Bažaria, viša izvršna direktorka televizije Univerzal kaže da direktori studija razmatraju dva najvažnija faktora kada odlučuju o tome gde će se snimati – bilo u studiju poput ovog ili na lokaciji.

“Važna komponenta je, naravno, kreativne prirode, da li možemo da zaista realizujemo ono što stoji u scenariju. Drugi, podjednako važan deo su zapravo poreske olakšice.”

Baharia kaže da su pre desetak godina drugi gradovi postali privlačni filmskim studijima.

“ Nju Orleans je izašao sa nekim od prvih poreskih kredita a nekoliko drugih država je sledilo taj primer.”

2004. godine, u Nju Orleansu je snimljeno 16 igranih filmova ili TV projekata. Ove godine, u njemu je snimano više od 50 produkcija, kaže Kejti Vilijams, direktorka organizacije Film New Orleans u intervjuu preko Skajpa.

“Mislim da ne bismo imali ništa od svega toga bez poreskih kredita.”

Državne poreske olakšice pomogle su rastu gradske filmske industrije.

“U krajnjoj liniji, sve što je potrebno da bi se neki filmski projekat realizovao može da se pronadje u ovoj državi, a konkretno u Nju Orleansu. To nam donosi poslove.”

Njujork je još jedna država koja nudi velike podsticaje za filmsku i TV industriju. Daglas Stajner je predsednik producentske kuće “Stajner Stjudios” iz Bruklina, koja je u fazi ekspanzije.

“Gradonačelnik Blumberg olakšava snimanje u gradu Njujorku, dok je guverner Kuomo snimanje u celoj državi učinio pristupačnim”.

Pol Odli kaže da iako Kalifornija takođe nudi podsticaje, ona nije tako darežljiva.

“Nažalost, nemamo dovoljno novca na raspolaganju da bi bili pravi konkurent”.

A i konkurencija je sve više globalna. Kanada, zemlje u Istočnoj Evropi, Aziji i drugim delovima sveta, sve žele da privuku korist, koju donosi Holivud.
XS
SM
MD
LG