Linkovi

"Marsovac" inspiriše mlade naučnike


Scena iz filma "Marsovac"
Scena iz filma "Marsovac"

“Marsovac“ je film o astronautu ostavljenom na Marsu, koji uz pomoć nauke, inteligencije i hrabrosti uspeva da preživi u veoma teškim uslovima.

Ovo filmsko ostvarenje do sada je zaradilo stotine miliona dolara, a kritike su odlične. Neki naučnici takođe ističu da osim što zabavlja, „Marsovac“ ima potencijal i da inspiriše ljude.

U filmu Marsovac, Mark Votni je američki astronaut, koji je primoran da preživi sam na Marsu, pošto je posada njegovog broda otišla sa planete bez njega, misleći da je poginuo u oluji koja ga ja odnela.

Botaničar, koga tumači Met Dejmon, nije tipičan holivudski heroj, ali on je jedan od nekoliko uzora za buduće naučnike. Drugi je komandant misije Melisa Luis, koju tumači Džesika Čestejn.

Tema ovog filma vrlo je uzbudljiva za ljubitelja svemirskih nauka, studentkinju iz Kostarike Monserat Kordero, koja se za HashtagVOA javila putem skajpa.

“Lik Džesike Čestejn je fantastičan. Mi takođe imamo koleginicu koja je žena programer. To se ne viđa često tako da sam vrlo uzbuđena kada vidimo nešto tako i nadam se da će toga biti mnogo više”.

Kordero je zavrila međunarodnu letnju školu, kojom upravlja Fondacija za međunarodno svemirsko obrazovanje u Hjustonu u državi Teksas.

Njihov direktor obrazovnih programa, Džaster Kagler, rekao je u intervjuu za HashtagVOA putem skajpa, da će uzori iz filma Marsovac imati pozitivan uticaj na mlade.

“Što se više žena uključi u nauku, tehnologiju, inženjering i matematiku, to ćemo imati bolje društvo i više ćemo postići u takvim misijama ili uspeti da ostvarimo ciljeve kao što je odlazak na Mars”.

Radnja filma prati pokušaje svemirske agencije američke vlade NASA-e da prevaziđe ogromne prepreke i vrati Votnija na Zemlju.To nije čista naučna fantastika. Nauka i tehnologija koja je prikazana u filmu bazirana je na stvarnim NASA-inim projektima, što je poslužilo za stručno savetovanje autorima filma. U to su uključene i pripreme za predstojeću misiju na Mars sa ljudskom posadom.

Za tu svrhu, NASA-ina laboratorija za mlaznu propulziju upravljala je svemirskim vozilima, kako bi sakupili uzorke zemljišta sa Marsa. Rober Mening, vođa odeljenja za inženjering u misiji za Mars kaže da je njegovom timu za uspeh neophodna raznolikost.

“Ljudi koji vide svet iz drugačijeg ugla i donose kreativne ideje, koji dolaze i pomažu nam. Ono što radimo ovde je umnogome međunarodni trud”.

NASA se nada da će “Marsovac” podstaći to nastojanje, tako što će inspirisati mlade naučnike iz čitavnog sveta da pošalju ljude na Mars do 2030. godine.

XS
SM
MD
LG