Linkovi

Riker: Izbori na Kosovu ključni


Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Filip Riker
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Filip Riker

Visoki američki zvaničnik smatra da je najznačajniji korak na putu pune normalizacije odnosa između Beograda i Prištine predstojeći lokalni izbori,

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Filip Riker na brifingu za novinare putem video linka iz Njujorka, ponovio je da je politika Sjedinjenih Država na Balkanu zasnovana na viziji celovite, slobodne, prosperitetne Evrope, koja živi u miru, a to podrazumeva i da zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, postanu “deo evropske porodice.”

Riker se u tom kontekstu osvrnuo i na proces normalizacije veza između Beograda i Prištine. Za visokog američkog diplomatu najznačajniji korak na putu pune normalizacije odnosa između Beograda i Prištine su predstojeći lokalni izbori, koji su predviđeni sporazumom od 19. aprila i zakazani za 3. novembar:

“Smatramo da su ti izbori veoma važni. OEBS u tesnoj saradnji sa Evropskom unijom i lokalnim vlastima radi na tome da izbori budu uspešni. To je prilika da ljudi iz svih opština na Kosovu izaberu svoje predstavnike koji će moći da učestvuju u radu institucija s punim pravima, što će doneti napredak za građane, posebno na severu. Uostalom sve te nove institucije su izgrađene na način da doprinesu poboljšanju za svakog građanina, čime se postiže veća stabilnost i još bolja osnova za dalje napredovanje.”

Riker je dodao da ovi izbori, kao korak ka demokratiji, omogućavaju bezbednost i ono čemu mnogi streme - ekonomskom napretku.
XS
SM
MD
LG