Linkovi

Svetski dan borbe protiv homofobije


Mariela Kastro, ćerka kubanskog predsednika RAula Kastra učestvuje u skupu pred obeležavanje Medjunarodnog dana protiv homofobijek, u Havani.
Mariela Kastro, ćerka kubanskog predsednika RAula Kastra učestvuje u skupu pred obeležavanje Medjunarodnog dana protiv homofobijek, u Havani.

Danas je objavljeno istraživanje Evropske unije, koje ukazuje da većina pripadnika LGBT populacije u Evropi i dalje živi u strahu od diskriminacije i nasilja.

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton je tim povodom rekla da se Unija zalaže za jednakost i da se protivi svakom obliku diskriminacije.

U Gruziji je danas došlo do sukoba policije i anti-gej aktivista koji su izašli na ulice u znak protesta protiv organizovanja šetnje za gej prava u prestonici, Tbilisiju.

Povodom 17. maja danas je objavljeno istraživanje Evropske unije, koje ukazuje da većina pripadnika LGBT populacije u Evropi i dalje živi u strahu od diskriminacije i nasilja.

Homofobija i transfobija nije specifična samo za Evropu, ali političari i aktivisti ističu dubinu tog problema, imajući u vidu da se Unija ponosi time da je vodeća u poštovanju ljudskih prava.

Gej strejt alijansa ovim povodom predstavila je godišnji Izveštaj u kome se navodi da su u Srbiji bezbednost LGBT osoba i nasilje nad njima i dalje osnovni problem pripadnika te populacije.
XS
SM
MD
LG