Linkovi

FHP: Srpske vlasti danas ćute o Srebrenici


Srebrenica, 11. jul 2018.
Srebrenica, 11. jul 2018.

Povodom godišnjice genocida u Srebrenici u Beogradu je u oragnizaciji Fonda za humanitarno pravo, održan javni čas o sudski utvrđenim činjenicama, na kome je istaknuto da su svi oficiri Vojske Republike Srpske, koji su sproveli srebrenički zločin 1995. godine, primali platu Vojske Jugoslavije i sada su penzioneri Srbije.

"Bežeći od reči genocid pobegli smo od istine i izuzimamo ulogu Srbije u ratu u BiH i drugim ratovima i nikada nije postojalo ovakvo ćutanje vrha srpske politike o Srebrenici", naveo je Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo.

Po njegovoj oceni, izjava potpredsednika SPS-a Predraga Markovića o "privremenoj" granici na Drini između Srbije i Republike Srpske govori "da se nije odustalo od koncepta koji je doveo do Srebrenice, višegodišnje opsade Sarajeva, hiljada izbeglica".

"Taj koncept predviđa teritorijalno uvećanje, etnički čista područja", izjavio je Stjepanović.

On je podsetio da je 10. jula 2005. na festivalu Egzit održan minut ćutanja za srebreničke žrtve, dok je to danas to nezamislivo, smatra Stjepanović.

"To se neće dogoditi ni ove, ni narednih godina. Oko nas šetaju ljudi koji su učestvovali u zločinu u Srebrenici, a niko ih ne dira", rekao je Stjepanović i dodao da je zločin u Srebrenici je izgledao kao fabrika ubijanja, u kojoj se radilo vrlo organizovano i po smenama.

A aktivisiti Inicijative mladih za ljudska prava su, na više lokacija u Bačkoj Palanci i Boru, okrečili grafite sa likom bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. Pojedini grafiti su postavljeni na javnim ustanovama kao što su osnovne škole i gimnazije u Bačkoj Palanci, ali, kako upozoravaju u Inicijativi, do danas nije bilo prave reakcije institucija da se uklone.

"Iako su prošle 23 godine od genocida nad muslimanskim stanovništvom, Mladić, ali i drugi osuđeni ratni zločinci danas i dalje imaju tretman heroja među predstavnicima institucija države i delova društva u Srbiji", saopšteno je iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Inicijativa mladih za ljudska prava održala je u sredu uveče ispred Predsedništva komemorativni skup povodom godišnjice ratnog zločina u Srebrenici. Učesnici skupa držali su transparent sa natpisom "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici". Oni su zapalili mini-sveće, a među onima koji su to učinili bio je i lider Nove stranke Zoran Živković.

Skup su obezbeđivali kordoni policajaca sa sve četiri strane platoa. Incidenata nije bilo, ako se izuzme "performans" predsednika Udruženja ubijenih i kidnapovanih na Kosovu Sime Spasića, kome policija nije dozvolila da priđe skupu, ali je on, sa udaljenosti, putem megafona, skandirao i remetio skup. Iz ulice Kralja Milana, takođe megafonom, američki novinar srpskog porekla Džon Bosnić, je ukazivao na zločine koje su počinili pripadnici muslimanskih snaga u Srebrenici i okolini.

XS
SM
MD
LG