Linkovi

"Slatko" putovanje kroz istoriju


Dan zaljubljenih, koji se slavi u mnogim zemljama širom svijeta, ponekad se obilježava festivalima čokolade, kao u Meklejnu, u Virdžiniji.

Međutim, na sličnoj svečanosti nadomak Vašingtona, posjetioci imaju priliku i da krenu na „slatko“ putovanje kroz istoriju.

Na godišnjem festivalu čokolade u Meklejnu, u Virdžniji, posjetioci mogu da probaju sve vrste slatkiša, ali i da iskuse prošlost. Mogu da vide kako se zrna kakaa melju na zagrijanom kamenu, poznatom kao mutati, zajedno sa začinima i ostalim sastojcima da bi se napravila table čokolade. Uče kako se do 1880-tih i tokom tog perioda čokolada uglavnom konzumirala kao piće, prije nego što je proizvedena i distribuirana prva čokoladica.

Pretvrda je da bi je jeli kao čokoladicu. Tokom pravljenja čokolade u kolonijalnom periodu, rendali bi ovakve table u sitni čokoladni prah", kaže istoričar Dejvd Borgezani.

Prah je zatim miješan sa vrućom vodom u posudi za čokoladu, poput ove.

“Zajedno sa partnerima iz kolonijalnog Vilijamsburga, pronašli smo autentičan recept koji datira iz 1750-tih godina i sadrži devet različitih začina."

Piće, napravljeno po tom receptu, bilo je prijatno iznaneđenje za posjetioce festivala.

“Veoma je ukusno, ljuto, bogato i ne previše slatko. Super je za djecu koja vole da probaju različite čokolade i nauče kako se prave. Veoma je poučno.”

U zasebnoj sobi, posjetioci mogu da probaju i kupe lokalne čokoladne proizvode. Međutim, Lin Hajnriks predsjednica rotari kluba u Meklejnu, koji je domaćin festival, kaže da nije sve povezano sa slatkišima.

Profit sa ovog događaja biće uložen ne samo u lokalne, već i u međuarodne projekte. Na primjer, sagradili smo stomatološku kliniku u Svazilendu, u Africi. Takođe imamo medicinsku jedinicu u Hondurasu, hirurge u Gvatemali. Kupili smo kompjutere za siromašne škole u Grčkoj.”

Hajnriks se nada da će ovaj lokalni festival zasladiti živote velikog broja ljudi, a ne samo onih koji mogu da probaju ponuđene proizvode.

XS
SM
MD
LG